2 Mart 2011 Çarşamba

Firinda Makarna "Pasta al Forno"


Spinoza, minik kedileri icin bu kez Firinda Makarna "Pasta al Forno" hazirladi.

Firinda Makarna "Pasta al Forno" 

Tarife gecmeden once firinda makarna icin hazirlanan "sugo"nun Italyan mutfagindaki oneminden biraz sozetmekte fayda var; zira muhim bir hadise...

Italya Mutfaginda Sugo'nun Onemi 
"L'importanza di Sugo nella Cucina Italiana"

Italyanca'da "sugo" olarak bilinen "domates sosu"nu hazirlamak cok onemlidir. Burada yasamaya basladigim zaman, her pazar hazirlanan kalabalik ogle yemekleri sirasinda bana sorulan ilk soru:
"Sugo yapmayi ogrendin mi?" oluyordu. 
Sugo, pisirilecek yemegin ana lezzetini olusturan, yemegin tum tadini etkileyen bir sos. 
Eger malzemeleri, tuzunu gerektiginden cok ya da az koymussaniz o yemegi yiyenlerin sizi kirmamak icin yuzlerine yapistirdiklari tuhaf gulumseyisi gormeniz mumkun.

Iyi ve lezzetli bir "sugo" hazirlamak, tecrubenizle dogru orantili. Italya'da mutfakta basarili olmanin yolu, lezzetli bir sugo hazirlamaktan gecer.

Tipki bizim "pilavi kivaminda yapan, her yemegin de altindan kalkar" inanisi gibi sugo yapmayi ogrendiyseniz, her yemegi de basarili bir sekilde hazirlayabilirsiniz. 

Italyanlar, hazirladiklari makarnalari (onlar makarnaya "pasta" diyor. Makarna, "macaroni" dedikleri kivrik boru seklindeki bir pasta turu) sugo ile birlikte hazirladiklari zengin ve lezzetli soslarla servis ediyorlar.  
Sugo, kirmizi yani domates soslu makarnanin ana malzemesi.

Gidilen restaurantlarda, secilen yemekler yenirken, kritigi ilk yapilan sey sugonun lezzetli olup olmadigidir.

Lezzetli bir "sugo", taze domateslerden yapilir. Bizim "salca"miz Italya'da asla kullanilmiyor. Marketlerde salca bulmak mumkun ama Italyanlar icin degil; Italya'da yasayan Romanyalilar, Arnavutlar ve diger bizim mutfak kulturumuze sahip diger ulke vatandaslari icin. 
Italya'da salca yerine, hazir siselenmis, yogun kivamli domates suyu tuketiliyor. Eger ailenizde toprak sahibi olan varsa, Agustos, Eylul aylarinda toplanan domatesler, taze taze siselenip, kavanozlanip "kis mevsimi" icin konserve haline getirilip hazirlaniyor ve kis boyunca bu taze domatesler tuketiliyor.

Taze Domates'lerin cam siselere ve kavanozlara hazirlanmasini daha sonra detayli bir sekilde yazarim. Simdi "sugo" meselesine donelim. Sugo icin taze domates kullaniminin onemli oldugunu soyledikten sonra, lezzetli bir sugo icin tum malzemeleri siralayalim:

Sugo Tarifi (Uc kisilik)
"La ricetta di Sugo" (per tre)


6-7 orta boy domates
1 kucuk sogan
1/2 cay bardagi ince kiyilmis kereviz sapi
1/2 cay bardagi ince kiyilmis havuc
2-3 yemek kasigi zeytinyagi
Yeterince tuz
50 gr kiyma*

*Firinda makarna icin sugoya kiyma ekliyoruz. "Sugo Vegetale" (sebzeli sugo) veya "Sugo di Pomodoro" (Domatesli sos) icin et kullanilmiyor. Et kullanmadiginizda 3-4 yaprak feslegen ekleyebilirsiniz.


Kereviz Saplari "Sedano"

"Kereviz sapi mi?" diye sasirmayin; cunku burada marketlerde, manavlarda sugo yapimi ve lezzetli yemeklerin temel malzemesi olarak kalin sapli, acik yesil, kereviz ailesine mensup baska bir kereviz turunun yalnizca saplari satiliyor. 
Kerevizin cogumuzun severek yedigi kok kismini, Lazio ve Abruzzo bolgelerinde gormeniz pek mumkun degil; kokunden cok saplari Italyan mutfaginin tercihi.

Sogan + Havuc + Kereviz Sapi uclusune
"sebze bulyonu" demek de mumkun. 
Bir suru katki maddesi ve kanserojen madde iceren hazir sebze bulyonlari kullanmak yerine bu uc temel malzemeyi, yemeklerinize ince ince kiyarak yagda kavurup eklediginizde ayni lezzeti yakalamaniz mumkun. 

Sugo yapimi icin de bu uc malzeme sart!  
Italya'da her buzdolabinda bulunmasi gereken uc malzeme: sogan, havuc ve kereviz saplari (sedano)dir.

Sugo'nun Yapilisi

"Preparazione di Sugo"
 
- Domatesleri kabuklarini soyduktan sonra rendeleyin.
- Bir tencerede zeytinyagini kizdirdiktan sonra, sirasiyla ince kiyilmis soganlari, havuclari, kereviz saplarini ve kiymayi 2-3 dakika kavurun.
- Rendelenmis domatesleri ekleyip 5-10 dakika arasira karistirarak kaynatin.
- Tuzunu ekleyip, 5 dakika daha kaynatin. Sugonuz simdi hazir. Bu "sugo" tarifini domates sosuyla hazirlamak istediginiz her yemeginizde kullanabilirsiniz. 

Spinoza, bu kez "sugo"yu Firinda Makarna tarifi icin hazirladi.

Firinda Makarna "Pasta al Forno"

Firinda Makarna (3 kisilik)
"Pasta al Forno"
(per tre)

200 gr. rigatoni cinsi makarna
200 gr. minik kupler seklinde dogranmis mozzarella*
100 gr. ince dogranmis scamorza stagionata**
50-75 gr. ince rendelenmis parmesan
Sugo (sugo tarifi yukarida detayli bir sekilde verilmistir)

*Mozzarella, pistigi zaman eriyen ve yerken uzayip giden hafif lezzetli gunluk yapilip hemen tuketilen bir peynir turu. Elbette bizim kasar peynirimiz gibi degil; ama mozzarella bulamazsaniz lezzeti her ne kadar farkli olsa da mozzarella yerine taze kasar peyniri kullanabilirsiniz.
**Scamorza Stagionata yerine ise, tadi cok sert ve keskin olmayan tulum peyniri kullanabilirsiniz. Ancak malzemeler degistiginde tarifin lezzetinin de degisecegini lutfen unutmayin.

 Firinlanmadan onceki gorunum (1).

Yapilisi

-Makarnanizi, bol suda aldante seklinde onceden haslayin.
-Cam firin tepsinize sirasiyla makarna + scamorza peyniri + mozzarella + parmesan ve sugoyu kat kat koyun. Cam tepsinize her kata bu malzemeleri paylastirin.

 Firinlanmadan onceki gorunum (2)

-Son kata, yani kat kat yerlestirdiginiz bu malzemelerin uzerine, yine sugo + mozzarella ve uzerinin kitir kitir olmasi icin bol parmesan serptikten sonra 180 derecelik firinda uzeri kizarana, kitir olana kadar kontrollu bir sekilde pisirin.
Firindan cikan sicak Firinda Makarna Gorunumu
 
-Kirmizi sarap ile sicak olarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails