9 Mart 2011 Çarşamba

Italyan Usulu Enginar Dolmasi "Carciofi Ripieni"

Spinoza'nin kedileri, saglikli ve lezzetli olan herseyi cok severler. Spinoza da bunu bildigi icin dun aksam ozel olarak kediler icin dolmalik enginar almaya disari cikti. 

 Italyan Mutfagi'ndan Enginar Dolmasi

Eve dondugunde, butun kedilerin kapida kendisini bekledigini hatta o yarim saatlik kisa alisveris macerasi sirasinda kediler tarafindan ne kadar cok ozlendigini hissetti.

Picasso'nun bir tablosu altinda uzanan koyu mavi koltukta, kedilerini severek gunun yorgunlugunu atan Spinoza, mutfaga girdi ve enginarla yapilabilecek tariflerin en guzeli olan, Italyan usulu Enginar Dolmasi'nin malzemelerini hazirlamaya basladi.




Enginar Dolmasi "Carciofi Ripieni"
 
Italyan Usulu Enginar Dolmasi
"Carciofi Ripieni"

4 enginar
1 havuc
1 patates
2 adet ince ince kiyilmis ancuez
50 gr (3 yemek kasigi) galeta unu veya bayat ekmek kiriklari
2 yemek kasigi zeytinyagi
1/2 demet ince kiyilmis maydanoz
1/2 dis ipince kiyilmis sarimsak
4-5 adet cappari
2 yemek kasigi su
1 limon (enginarlari temizlerken kararmamalari icin)
Kirmizi aci toz biber,
tuz, nane
Brodo Vegetale (sebze suyu)* 
(Tarifi asagida detayli olarak verilmistir)


Enginar Dolmasi "Carciofi Ripieni"

Yapilisi

  • Spinoza, oncelikle derin plastik bir kaba enginarlari temizledikten sonra koymak icin, su doldurdu ve 1/2 limon suyunu cekirdekleriyle birlikte suya ilave etti.
  • Enginarlarin saplarini keser kesmez, hemen diger 1/2 limonla ovaladi. Daha sonra enginarlarin kalin dis yapraklarini ayikladi ve iclerindeki puskulleri bir tatli kasigi yardimiyla temizledi. Spinoza her islemden sonra enginarlara kararmamalari icin limon surdu ve hazirladigi limonlu suya koydu.
  • Enginarlarin hepsini temizledikten sonra, saplarin dis kisimlarini temizleyip, 5-6 cm uzunlugunda kestikten sonra onlari da limonlu suya enginarlarin yanina ekledi.

Sebze Suyu (Brodo Vegetale) Nasil Yapilir?
*Enginarlar limonlu suda beklerken, sebze suyu denilen "Brodo Vegetale" icin bir tencerede 3-4 su bardagi suyu kaynamak uzere ocaga koyup, icine kabuklari soyulmus bir butun sogan, 2-3 butun havuc, 2 butun kereviz sapini ekledi ve 10-15 dk kaynattiktan sonra biraz tuz ekledi.
  • Brodo Vegetale kaynarken o arada, 3 yemek kasigi galeta unu veya bayat ekmek kirintisi, ancuez, cappari, 2 yemek kasigi zeytinyagi, maydanoz, sarimsak, nane, 2 yemek kasigi su ve biraz kirmizi aci toz biberi bir yemek tabaginda iyice karistirdi.

Ancuez yeterince tuzlu oldugu icin tuz ilave etmedi.
  • Daha sonra, limonlu suda bekleyen enginarlari yikadiktan sonra kuruladi ve hazirladigi ic malzemeyle 4 enginari doldurdu ve derince bir tencereye tum enginarlari yerlestirdi; aralarina iri dogranmis patates, enginar saplari ve havucu ilave ettikten sonra enginarlarin icine girmeyecek sekilde onceden hazirladigi sebze suyunu ilave edip 1/2 saat suyu azaldiginda yeniden sebze suyundan ilave ederek kontrollu bir sekilde pisirdi.
 Italyan Mutfagi'ndan Enginar Dolmasi

Turk mutfagindaki enginar dolmasindan oldukca farkli olan bu tarif, son derece hafif ve cok lezzetli. 
Bu tarife bayilan Spinoza ve kediler 
Italyan Usulu Enginar Dolmasini denemenizi, sevdiklerinizle paylasmanizi tavsiye ediyorlar.

Afiyet Olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails