31 Mart 2011 Perşembe

Balli Hamur Toplar "Cecerchiata"

Paskalya hazirliklari her evde ayri bir telastir; 
paskalyanin en guzel yani, 
evde binbir zahmetle hazirlanan tatlilardir.

Cecerchiata, "Abruzzo Bolgesinin Ozel Tatlisi"
ve Spinoza'nin Kedilerinin biricik babaannesi
"La Nonna dei gatti di Spinoza"


Spinoza'nin kedileri bu tatliyi ilk yediklerinde cok begendiler. 
Italya'nin Abruzzo bolgesinde "Cecerchiata" olarak isimlendirilen bu tatliyi, 
diger bolgeler Gli Struffoli olarak biliyor. 

Minik minik kizartilan hamurlar, balla bir araya getirildikten sonra yenen bu tatli, 
uzaktan minik nohut tanelerine benziyor. 

Minik hamur toplar kizartma oncesi

Nohut, Italyanca'da "Ceci" 
ve sanirim Cecerhiata'nin ismi "Ceci"den gelmekte...

Paskalya'ya yaklasik bir ay var; 
elbette bu bayram Hiristiyanlar icin cok onemli.

Burada paskalya hazirliklari tipki bizim dini bayramlarimizda yaptiklarimiz gibi; 
telasli, 
zahmetli 
ve 
lezzetli hazirliklar...

Iste bunlardan biri daha: 
Cecerchiata  
(Turkce okunusu çeçerkiyata)

Balli Hamur Toplar  
"Cecerchiata"
500 gr un
5 yemek kasigi seker
5 yumurta
5-6 yemek kasigi siviyag
1 limon kabugu rendesi

Kizartmak icin bol aycicek veya misir yagi 
250-300 gr. bal
Uzerini suslemek icin ceviz veya badem kiriklari

Yapilisi
  • Un + seker + yumurta+ yag, butun malzemeleri yumusak bir hamur haline getirin.

  • Hamuru oklava yardimiyla biraz kalinca actiktan sonra uzun uzun 1cm kalinliginda kestikten sonra minik minik bicakla 1 cm'lik uzun hamuru dilimleyin.
 Hamuru ince uzun birer cm cubuklar seklinde kesin.
Hamuru ince uzun birer cm cubuklar seklinde kesin.
  • Bol kizgin yagda kontrollu bir sekilde minik hamurlari altin rengi olana kadar kizartin. Kizartma sirasinda minik hamurlar yagda cok kopuk yapiyor; bu durum normal, telas yok.
Kizartma sirasinda köpük köpük olan kizgin yag.
Kizartma sirasinda köpük köpük olan kizgin yag.
  • Altin rengi olan ve kizarma sirasinda nohut taneleri gibi yuvarlaklasan minik toplari, ayri bir tencereye eklediginiz ve ocakta iyice sivi hale getirdiginiz bal ile, bir tahta kasik yardimiyla iyice karistirin.
Bal ve Limon kabugu rendesi ile karistirilan kizarmis toplar
  • Limon rendesini ve badem kiriklarini ekleyip biraz daha karistirdiktan sonra 
 
1 Limon kabugu rendesi. 
balli minik nohut toplari minik kagit kaliplara servis edip, uzerine ince kiyilmis badem veya cevizle susleyip soguduktan sonra afiyetle sevdiklerinizle yiyebilirsiniz.

Cecerchiata, "Abruzzo Bolgesinin Ozel Tatlisi"


Afiyet Olsun
Buon Appetito



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails