24 Şubat 2011 Perşembe

Kitir Dilimli Bademli Biskuviler "Biscottini Tagliati o Cantucci"


Spinoza'nin kedileri, zamanlarinin buyuk bolumunu nedense evin mutfaginda gecirmeye bayilirlar:
Mutfakta uyurlar, 
mutfakta oynarlar; 
aciktiklarinda en lezzetli seylere her an yakin olmak isterler. 


Kediler, mutfaga yakin olduklarinda kendilerini daha rahat hissederler.
"Evim evim guzel evim"i, Spinoza'nin Kedileri icin 
"Mutfagim mutfagim guzel mutfagim" 
ya da 
"benim guzel evim, biricik mutfagim" 
seklinde degistirmek hic de yanlis olmaz.

Iste yine Spinoza'nin Kedileri'nin mutfaga girdigi bir sabah, 
Spinoza onlar icin "kitir dilimli bademli biskuviler" hazirlamaktaydi. 
Bu biskuvileri, Italya'da marketlerde, firinlarda ve pastanelerde gormek mumkun. Italyanlar, Turk usulu kahvalti yerine, sadece bir fincan kahve veya capuccino ile bir dilim kek, cornetto veya bu biskuvileri yemeyi tercih ediyorlar. 

Kitir dilimli bademli biskuviler "Biscottini Tagliati" 
Klasik Italyan Kahvaltisi
Sabahin erken saatlerinde domates, peynir, zeytin, yumurta gibi tuzlu seyler yemek, pek cok Italyan icin cok tuhaf bir gelenek.



Italya'daki marketlerde ayni tarifi, 
"Cantucci" ismi ile bulmaniz mumkun. 
Bu biskuvileri hem kahvaltida sut, kahve ile, 
hem de aksam yemegi oncesi, 
minik bir aperatif olarak kirmizi sarap ile yiyebilirsiniz.

Bu kitir dilimli biskuvileri findikli da yapabilirsiniz.  
"Biscottini Tagliati alle nocciole di Tuscia 

Kitir dilimli bu biskuviler, hafif lezzeti ve uzun sure buyuk biskuvi kavanozlarinda veya posetlerde muhafaza edildiginde tazeliklerini korumasi sayesinde Spinoza'nin kedileri icin de kahvalti icin vazgecilmezler arasinda. 
Iste Spinoza, bu yuzden minik kedileri icin bu sabah bu biskuvileri hazirladi. Kediler bu sabah, firinda pisen biskuvilerin burunlarina gelen bademli kokusuyla uyandi. Ama siz badem yerine isterseniz onceden kavurdugunuz ve havanda iri iri dovdugunuz findiklari da kullanabilirsiniz.

Sut, kahve ve "kitir dilimli bademli biskuviler"... Sutlu kahveye batirilip yumusatilan kitir bademli biskuviler...

Kitir dilimli bademli biskuviler "Biscottini Tagliati"
"Spinoza, iste bu sahneye bayiliyor; kedilerin sutlu kahveyle islanan minik patileri, pencereden giren sabah gunesiyle aydinlaniyor ve bir mucevher kutusundaki inci kolye gibi tuylerinin uzerinde tek tek secilen sut damlalari gozlerini kamastiriyor. 
Kedilerin tatli uykularindan vazgecemeyen capakli gozlerini neredeyse kor edecek kadar guclu ayni gun isigi, Spinoza'yi bir elmasa donusturuyor. Her bir kedi, Spinoza'nin bu lezzetli tariflerini tattiklarinda onun kristal bilgeligine bir adim daha yaklastiklarini hissediyorlar. Spinoza, bilgeliginin sirlarini kedileriyle paylasmanin keyfini iste boyle cikariyor."

Bu sabahin bilge tarifi; "kitir dilimli bademli biskuviler", biraz zaman isteyen bir tarif. 
Yapimi kolay ama oyaliyici; 
ancak mutfakta harcanan zamana deger bir tat. 
Iste tarif:

Kitir Dilimli Bademli Biskuviler
"Biscottini Tagliatti"


6 yumurta
250 gr. esmer seker
600 gr. un
250 gr. iri kiyilmis badem (veya findik)
100 gr. tereyag
1 limon kabugu rendesi
1 paket kabartma tozu
(Dilerseniz tarife meyve sekerleri de ekleyebilirsiniz. Klasik tarif, yalnizca bademli.)

Yapilisi
  • Iri kiyilmis bademleri birkac dakika firinlayin veya bir tavada cok yakmadan kavurun. Bademleri koyu kabuklariyla kullanabilirsiniz. Biskuvilerin icinde kabuklariyla daha guzel gorunuyorlar.
  • Tum malzemeleri hamur haline getirin. Bu hamur, icinde yag az oldugu icin biraz yapisik olacak. Bu sebeple elinizi surekli unlayarak kivamli bir hamur haline getirmeye calisin.
Firin tepsisine yerlestirilen ince uzun hamur
  • Kavurdugunuz iri kiyilmis bademleri hamura ekleyin. Hala yapisik ve yumusak olan hamuru dorde bolup, firin tepsisine fotografta gordugunuz gibi ince uzun olarak sekillendirerek yerlestirin. Hamur iki etapta firinda pisirilecek.
  • Birinci etapta 10-15 dakika 180 derecelik firinda pisirin; hamuru iyice rengi degisip kizaracak sekilde pisirmeyin ama ikinci etap icin icinin hamur olmamasi gerek.
Hamurun az pisirildigi ilk etap
  • Ilk etapta ince uzun "az" pisirilmis hamuru, firindan cikarip bir bicak ile ince ince dilimleyin. 
 Sicak hamurun dilimlenmis hali
  • Hamur cok sicak oldugu icin elinizi yakmadan, bir spatula yardimiyla, dilimlediginiz hamuru, yeniden firin tepsisine yerlestirip firinlayin.
Hamurun yeniden firinlamasi
  • Dilimlediginiz hamuru peksimet gibi kizarmasi icin 5-10 dakika daha firinlayin.
  • Firindan alip soguttugunuz kitir dilimli bademli biskuvileri, kurabiye kavanozlarinda veya plastik bir posette, nemden uzak, uzun sure muhafaza edebilir; 

 
Kitir dilimli bademli biskuviler "Biscottini Tagliati"  
 
cay saatlerinizde ve kahvaltida keyifle yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails