14 Ekim 2014 Salı

Hunnap Likoru Tarifleri "Brodo di Giuggole e Giuggiole Sotto Spirito"

 Homeros'in Odisseas kitabini okuyanlar bilir. Odisseas Kuzey Afrika yakinlarindaki Lotofacilerin adasina adamlariyla birlikte gemisiyle birlikte cikarma yaptiginda sihirli bir meyve ile karsilasirlar. Bu sihirli meyve, yendiginde karilarini, ailelerini ve evlerine olan ozlemlerini bir cirpida unutturur.

Muhtemelen Homeros'un bahsettigi bir cesit lotus olan "Ziziphus Lotus" yani yaban hunnabidir.

Odisseas'i Lotofacilerin arasinda gosteren 18.yuzyila ait bir cizim

Simdi tam mevsimidir hunnap toplamanin ve hunnapli tarifler yapmanin. Ilk tarif olarak alkolsuz hunnap likoru deneyelim.


Iste tarif:
ALKOLSUZ HUNNAP LIKORU 
"BRODO DI GIUGGOLE"
1 kg hunnap
1 kg seker
2 salkim tatli uzum (beyaz, cok tatli uzum. Zibibbo cinsi deniliyor burada)
2 su bardagi sarap (kirmizi olmasi tercihimiz)
2 adet ayva
1 limon kabugu rendesi
Az su

YAPILISI

  • Birkac gun hunnabi hafif kurumaya birakin, kabuklarini soymadan. 
  • Daha sonra agirliklarini olcerek hunnaplarinizi bir tencereye alin ve uzerlerine cikacak kadar su ile doldurun. 
  • Uzum salkimlarini temizleyip sekerle birlikte tencereye atin. Agir ateste 1 saat kadar pisirin. 
  • 1 saat sonrasinda tencereye ayvanizi ve kirmizi sarabi (cabernet deniyor tarifte, herhangi bir kirmizi sarap olur) ekleyin. 
  • Ocaginizin atesini harlayin ve sarabin icerigindeki alkolun buharlasip cikmasini saglayin.
  •  Piserken bu karisim jel kivamini almaya basladiginda 1 limon kabugu rendesini ilave edin. 
  • Serbet kivamina gelene kadar tenceredeki karisiminizi kaynatmaya devam edin. 
  • Suzgecten gecirip, sogumaya birakin. 
  • Steril haldeki siselerinize paylastirip serin ve karanlik bir ortamda muhafaza edin.
HUNNAP LIKORU
"GIUGGIOLE SOTTO SPIRITO"

450 gr hunnap
1 çimdik vanilya
1/4 limon kabugu dilimi (ince dilimlenmeli)
200 gr seker
40 cl 95°alkol

Hazirlik Asamasinda Neler Gerek?
Mutfak terazisi
1/2 litrelik olcu kabi
Kapakli 2 litrelik cam kavanoz (kapagini kapadiginizda hava almamali)


Likor yaparken gereken mutfak gerecleri 
"Attrezzatura"

YAPILISI
  • Cam kavanoza hunnap + seker + ince dilimlenmis limon kabuklari + vanilya + 10 cl alkolu koyunuz.
  • Kavanoz kapagini hava almayacak sekilde iyice kapattiktan sonra gunes alan yerde zaman zaman hafifce calkalayarak karisimi dibindeki seker eriyene kadar bekletiniz.
  • Geri kalan alkolu ilave edip iyice karistiriniz. 
  • Serin ve kuru yerde 6 ay boyunca olgunlasmaya / dinlenmeye birakiniz.
  • Alti ay sonrasinda sevdiklerinize yemekten sonra kucucuk kadehlerde ikram edebilirsiniz.

SAGLIGINIZA
SALUTE


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails