2 Şubat 2015 Pazartesi

Kara Nohutlu, Balkabak Soslu Kelebek Makarna "Farfalla con Ceci Neri e La Salsa di Zucca"


Bitkisel protein acisindan zengin olan baklagiller arasinda en eskilerinden biri olan nohutun ilk izlerine bronz caginda Irak'ta rastlanmistir. Nohut, dunyada fasulye ve soyadan sonra en cok tuketilen III. (ucuncu) baklagildir. 

Kara nohut / Mukaşer ( Fotograf, vegolosi sitesinden alintir. )
"Ceci neri"

Antik Yunan donemi hekimlerinden Bergamali Galeno, M.S. 180 yillarinda "Besinlerin Yararlari" uzerine yazdigi kaynakta nohutun faydalarina da deginmistir. Bu kaynaga gore baklagillerin afrodizyak etkileri soz konusudur. Romalilar ise, nohutu daha cok kizartarak tuketmisler.

Gladyator okulunun hekimi olan Galeno freskin sol tarafinda gorulmektedir. 
( Fotograf treccani sitesinden alintidir. )

Turkiye'de Malatya ve Elazig illerinde, Italya'da ise Puglia bolgesinde Murgia Carsica'da yetistirilen ve slow food olan kara nohuta turkcede mukaşer denilmektedir. 

Kara nohutmukaşerin besin degerleri ve lezzeti normal nohutla hemen hemen aynidir ; 

Genel olarak nohut:
%10 su
%19 protein
%17 besin lifleri icermekte ve 
Potasyum, kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleriyle ve
B, C, K ve E vitaminleriyle zengindir.

Icerigindeki yuksek karbonhidrat degerleriyle nohut, enerji veren bir baklagildir. Lifli yapisiyla bagirsak isleyisi icin son derece onemli olan nohut, tok tutan bir baklagil oldugu icin diyet yapanlara ve kilosunu korumak isteyenlere onerilmektedir. Ancak bir kisi, gunluk olarak (pismis) 150 gram baklagilden fazlasini tuketmemelidir. 150 gram pismis baklagil, ortalama 70 gram kuru baklagile denk gelmektedir.

Baklagillerin yaz donemindeki taze halleri, kurusuna nazaran daha az protein icermekte ancak daha cok su icerdigi icin yaz donemi vucudun su kaybini onlemektedir. 

Kara nohut / mukaşer, diger nohuttan boy olarak daha kucuk, siyah kabuklari oldukca serttir, bu sebeple normal nohuta gore uc kat daha liflidir.  Kara nohut, demir acisindan diger nohuta gore cok daha zengindir. Bu sebeple, eskiden hamile bayanlara onerilmekteymis. 

Demir ve besin lifleri bakimindan boylesi zengin kara nohutun / mukaşerin sofralarimizda gereken degeri bulmasini dileyerek, bu soguk kis gunlerinde aromatik tadiyla cok lezzetli bir tarif vermek istiyorum,

 Kara Nohutlu, Balkabak Soslu Kelebek Makarna 
"Farfalla con Ceci Neri e La Salsa di Zucca"

iste tarif:


KARA NOHUTLU, BALKABAK SOSLU KELEBEK MAKARNA
"Farfalla con Ceci Neri e La Salsa di Zucca"
( iki kisilik / per 2 )

180 gram kelebek makarna
1/2 orta boy sogan
1 dis sarimsak
1 yemek tabagi kup kup dogranmis cig balkabagi
1 kuru defne yapragi
1 dal kuru veya taze biberiye
2-3 kuru yaprak adacayi
4-5 yemek kasigi suzme zeytinyagi
1 bucuk su bardagi pismis kara nohut
Tuz, karabiber, aci kirmizi biber
1- 1 bucuk tatli kasigi kayatuzu
Ince dilimlenmis 2-3 yemek kasigi maydonoz

YAPILISI
  • 1 su bardagi kuru kara nohutu, bir onceki sabahtan bol suya koyup, ertesi sabaha kadar bir kac kez suyunu degistirerek ve calkalayarak sismeye birakin.
  • Ertesi sabah, az da olsa sismis kara nohutlarinizi, yine bol suda yaklasik 2 saat haslayin. Son yarim saatte tuzunu ilave edin.
  • Kup kup dogradiginiz balkabaklarini, yaklasik bir - bir bucuk bardak su ile kucuk bir tencerede kaynatip, yumusatin. Suyuna bir defne yapragi atmayi unutmayin. Yumusamaya yakin tuzunu ekleyin.
  • Derince bir tencerede, makarna icin bol su kaynatmaya baslayin.
  • Bu esnada ince dogradiginiz sogan ve sarimsagi zeytinyaginda kavurun. Kavururken bir dal biberiye, ince kiyilmis adacayi yapraklarini da ekleyin. 
  • Yumusayan balkabaklarini, tenceredeki kalan suyuyla iyice catalla veya robotla ezip pure haline getirin. Su sayet coksa, bir miktar ayirin.
  • Pure haline getirilmis balkabaklarini, kavrulmakta olan sogan + sarimsak + aromalara ekleyin. Karabiberini, tuzunu, dilerseniz biraz da aci kirmizi biberini ekleyip onceden hasladiginiz kara nohutlari ilave edip guzelce karistirin.
  • Kaynamakta olan makarna suyuna kayatuzunu ilave edip kelebek makarnalarinizi "aldente"  (Italyan bir kelime olan aldente, makarnanin cok yumusamadan haslanmasini anlatan bir terimdir. Normalde her makarnanin turune gore aldente pisme suresi farklidir.) seklinde haslayin.
  • Haslanan makarnanin bir miktar suyunu ayirarak suzun ve tavadaki nohut + balkabak sosuna makarnalari koyup, uzerine bir miktar maydonoz dilimleyip iyice karistirin. Biberiye sapini servis oncesi tavadan alip cope atin. Sos yapisik ve kuru kuru ise, ayirdiginiz makarna suyu ile kivamli hale getirip tabaklara servis yapin.
  • Son olarak, tabaktaki kara nohutlu, balkabak soslu makarnanizin uzerine cok ince sizma zeytinyagi gezdirin.
AFIYET OLSUN
BUON APPETITO











Kaynaklar:
http://www.vegolosi.it
http://www.bonduelle.it
Il Nuovo Cucchiaio Verde "La Bibbia della Cucina Vegetariana", Yayinevi: Giunti Demetra, sayfa:363
http://www.paginafood.it

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails