4 Şubat 2015 Çarşamba

Italya'daki Biyo - Ekonomi ve Ziraat Atilimlari ve Turkiye'nin Gelecegi "Boom di Bioeconomia in Italia e Il Futuro della Turchia"


Belki de gercekten Nietzsche'nin ebedi donus dusuncesi tamamen dogru. Italya'da 1950'li yillarda toprakla hasir nesir olanlar isci sinifina, 1970'li yillarda bu isci sinifindan buyuk bir kesim memur sinifina donustu. Fakat ne yazik ki, problem bu memur sinifinin cocuklarinda daha net ortaya cikti. Zira tum dunyayi etkisi altina alan ekonomik kriz, Italya'yi da sallamaya basladi. Universitelerden mezun olan genclerin pek cogu is bulamaz oldu. Isi olan orta yas sinifi ise, isverenlerin ekonomik krizi neden gostermeleriyle yillarca tecrube sahibi olduklari islerini kaybetmeye basladi.



Yillarca sadece bir iste calisan bu orta yas icin Italya'da ne yazik ki baska bir is alaninda calisabilmeleri ne yas, ne tecrube itibariyle mumkun gorulmemekte. 40'li yaslarda yeni bir is bulmaksa hakikaten imkansiz gibi goruluyor. Bu issiz kalan orta yas sinifi ve yeni mezun olan tecrubesiz genclerin pek cogu, Nietzsche'nin savundugu gibi dedelerinin hareket noktasina geri dondu: tarim!



2013 yilinda universitelerin tercih edilen bolumleri arasinda zirai bilimler bolumune girmek isteyenlerin sayisinda %40 oraninda artis oldu. Nedeni ne yoksulluk, ne anti-kapitalizm, ne de mutlu kuculme planlari. 2013 yilinda Italyan tariminda %4,7 oraninda bir artis oldu. Tarim ihracatinda ise %5'lik bir artis sozkonusu ve ziraat alaninda calisanlar %5,6 oraninda artti.


Simdilerde Italya'da biyo-ekonomi olarak isimlendirilen bir bilim aldi yurudu! Nedir bu biyo-ekonomi? Biyo-ekonomi, bio-teknoloji uzerine odaklanmis bilimsel arastirmalardan yola cikan tum ekonomik hareketleri ifade etmektedir. Bugun Italya'daki uc zirai isletmeden biri otuzbes yasin altindaki uzmanlarin rehberligi esliginde uretim yapmaktadir. Cunku artik, dunyadaki tarim faaliyetleri, eskisi gibi yalnizca olgunlasmis meyve ve sebzelerin toplanmasi demek degildir. Simdi zirai faaliyetler biyo-ekonomi esliginde sekillendirilmektedir: tum urunlerin biyolojik yenilenebilir kaynaklarla uretimlerinin devam ettirilmesi saglanmaktadir. Ornegin; yemek artiklarinin akisi, hayvan yemleri ya da biyoplastik, biyoyakitlar veya biyoenerji gibi biyolojik tabanli urunler.



Italya'nin Padano sehrindeki Teknoloji Parki'nda ziraat fakultelerinden yeni mezun gencler, muhendis ve enformatikler birlikte calismakta. Bu, farkli yeteneklerin, farkli disiplinlerin karisimi, ortak calismasi ile, yenilikci bir potansiyel olusturma anlamina gelmekte. 

Italya - Padano sehrindeki Teknoloji Parki

Iste bu Teknoloji Parki, iki sene once Gida Alanindaki Yetenekler (Alimenta 2 Talents) isimli bir yarismanin ikincisini duzenledi ve gida sektorunun en yenilikci start-up projesini secti. 

II. Gida Alanindaki Yetenekler

2013 yilinin finalistleri arasinda Orange Fiber yani Portakal-Ipligi isimli proje de vardi. Orange-Fiber, turuncgil atiklarindan uretilen bitkisel ve tamamen yenilenebilir bir kumas turu. Turuncgiller atigi, sadece Italya'da (nanoteknoloji kullanilarak) her yil 700 tondur, dile kolay! Bu yarismada su yosunu bazli kozmetik urunler ve makarnalardan, kahve posasinin pek cok alanda yeniden kullanilmasini saglayan projelere kadar biyo-teknolojik, yenilikci zirai buluslar da vardi.

Orange - Fiber (Portakal Ipligi) ile dokunmus kumaslar

Sonuc olarak, dunyadaki nufus orani gitgide katlanarak buyumekte. Bu dogrultuda, yasadigimiz dunyayi tahrip etmeden dokuz milyar insanin beslenme, giyinme ve isinma sorununu, yenilenen ziraat alanindaki  biyo-ekonomik atilimlarin cozecegi suphesiz.

Ve suphesiz ki, ziraat fakultelerini tercih edenleri Turkiye'de de parlak bir gelecek beklemekte. Cunku gelecek yillarda Turkiye'nin bu ziraatci genclere cok ihtiyaci olacak!


Ilginizi cekeceginizi dusundugum linkler:
  • Kahve posasinin yeniden kullanilabilir hale getirilmesine iliskin link lutfen buraya tiklayiniz.
  • Yukaridaki makaleyi daha kapsamli orijinalinden Italyanca olarak okumak isterseniz lutfen buraya tiklayiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails