24 Kasım 2011 Perşembe

Bal Kabakli Risotto "Risotto alla Zucca"


Cadilar bayrami coktan bitti; 
sira bal kabaklariyla risotto yapmaya geldi.

 Balkabakli Risotto

Spinoza'nin kedileri pirinc ile pisen her yemege bayiliyor; 
kediler Spinoza icin kuru fasulyeli veya nohutlu pilav
Spinoza ise kediler icin "Risotto" yapiyor; 

evde bu tarifler icin iki cesit pirinc var; 

Pilav icin kediler "Roma-fine"
Spinoza ise risotto icin "Carnaroli" turu pirinci tercih ediyor.
Balkabagi
Simdi bal kabagi mevsimi, pazarlarda, marketlerde kolaylikla bulabileceginiz, risottosunu yaptiginizda ise parmaklarinizi yiyeceginiz kocaman lezzetli ve antioksidan olma ozelligiyle cok da saglikli bir sebze!

Balkabakli Risotto (2 kisilik)
"Risotto alla Zucca" (per 2)

1 dolu komposto tabagi kucuk kupler halinde kesilmis balkabagi
3/4 lt su
1 sebze bulyonu
1 sap biberiye
150 gr carnaroli pirinci 
1/2 orta boy sogan (veya 1 kucuk sogan)
20 gr + 10 gr tereyag
2 yemek kasigi zeytinyagi
2-3 yemek kasigi sut
2 yemek kasigi rendelenmis parmigiano 

Risotto icin kup kup kesilen balkabaklari ve biberiye

YAPILISI
  • Balkabaklarini kucuk kupler halinde dogradiktan sonra 3/4 litrelik suda bulyon + biberiye ile beraber 5 dk kaynatip, ocagin altini kapatip 5-10 dk kaynayan suda balkabaklarinin yumusamasini bekleyin. Bu suyu sakin atmayin; risottonun yapiminda kullanacagiz.

  • Ayri bir tencereye 20 gr tereyag + 2 yemek kasigi zeytinyagini ekleyip yagi kizdirdiktan sonra (yagin yanmamasina dikkat edin) ince dogradiginiz soganlari bu yagda biraz kavurun. 

  • Pirinci ilave edin, 1-2 dakika kavurma islemine devam ettikten sonra, suyunu suzdugunuz kup balkabaklarini ilave edin, 1-2 dakika daha kavurun.
  • Bulyonlu sudan birer-ikiser kepce pirince ilave edip, surekli karistirarak 15 dakika boyunca pirincin o balkabaklarini kaynattiginiz suyu cekmesini saglayin. Bu islem sirasinda 2-3 yemek kasigi sut ve bir miktar tuz da ilave edin.
Risotto yapimi sirasinda krema kivamina gelen balkabaklari
  • Pirincleri cok yumusatmadan surekli karistirarak pisirirken, balkabaklari risottonun icinde eriyip ozel bir krema kivami yaratacaktir.

  • 15 dakika sonunda diger 10 gramlik tereyagini ve 2 yemek kasigi parmigiano peynirini de ekleyip, sicak olarak sevdiklerinize uzerini biberiye ile susleyerek servis yapabilirsiniz.
AFIYET OLSUN

2 yorum:

  1. normalde tarifteki herseyin dogru olmasina cabalarim ama yakinda tasinacagimiz icin yeni paketler almiyorum..
    soyle sorayim sizce kepekli pirinc kullansam nasil olur, sisiyor ya o?
    bir de yine ayni gerekceyle yemeklik beyaz sarap acmak yerine sirke kullanicam, kullanmistim vaktiyle, fena olmuyor eksimtrak tadi veriyor)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gec yanit verdigim icin oncelikle ozur dilerim: sarap ile sirke tamamen farkli iki urundur; yemek tariflerinde biri birinin yerine kullanilirsa sonuc oldukca farkli cikar. Kepekli pirincin pisme suresi ve su cekme kapasitesi farklidir ve her pirinc risotto icin uygun degildir. Lakin denemek ve kesfetmek, sonrasinda da sonucu paylasmak bence hepimizi bilgilendirici olacaktir. Ben de mutfakta deneysel calismayi severim :) Sevgilerimle!

      Sil

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails