22 Kasım 2011 Salı

Kestaneli Kek "Torta di Castagne"

Kestane ve kirmizi sarap!
Artik iyice havalar sogudu ve bu soguk havalarda bile Italya'nin pekcok sehrinde festivaller organize ediliyor. 
Bu tarihlerde en sevdigim festivallerden biri de "kestane festivali".

Kestaneli Kek

 
Kestane agaclariyla zengin sehirler, kucuk kasabalar, yasadiklari yere hem ekonomik bir katki saglamak hem de yasadiklari yeri bu festivaller bahanesiyle daha cok kisiye tanitmak amaciyla bu tip festivaller duzenliyorlar.

Italya'daki Kestane Festivallerine ait Afis Ornekleri
 
Hemen hemen her kucuk kasabanin kendine has ozel festivali var; "kirmizi biber festivali", "karpuz festivali", "sut misir festivali", "mantar festivali" gibi...

Kestane festivallerini birkac hafta once geride biraktik. 
Ancak mevsimin bu aylarinda kestane bollugunu degerlendirmeye bayilan Spinoza'nin kedileri, sicacik evlerinde sominede kestane kavurup, kirmizi sarap ile kavrulmus kestaneleri yemeye devam ediyorlar. Spinoza ve kediler icin bu lezzet belki de hicbir seye degisilmez. 
Somine atesinden alinan elleri yakan simsicak kestaneleri Spinoza, minik kedileri icin birer birer temizleyip pembe dilleri uzerine koydugunda, kedilerin keyifle o kestaneleri yiyisini izlemek kadar keyifli birsey olmasa gerek...
Kestane festivalini evde de yasatmak icin, gecen hafta Spinoza, minik kedileri icin "kestaneli kek" icat etti. 


Evde seker az oldugu icin, kekin icine 
1 yemek kasigi akasya bali bile koydu; 
sonuc olarak anlatilamayacak kadar lezzetli bu kestaneli kek, 
birkac gun icinde kahvaltida sutlu kahve ile kediler tarafindan afiyetle yenilerek bitirildi.

Spinoza, kedilerin bu keki bu kadar cok sevdigini gorunce, onumuzdeki haftalarda bir kedisinin dogumgunu icin bu kek ile bir dogumgunu pastasi yapmaya karar verdi; 
yay kedisinin bu surprizden su an haberi yok. 
Kestaneli Dogumgunu Pastasi tarifi de cok yakinda Spinoza'nin Kedileri'nde olacak.

Ama simdilik buyrun "Kestaneli Kek" tarifinin detaylarina bir goz atalim;

Kestaneli Kek
"Torta di Castagne" 

2 su bardagi kestane unu

1/2 su bardagi normal beyaz un
2 yumurta
1/2 su bardagi esmer seker
1/2 su bardagi sivi yag
1 yemek kasigi akasya bali
2 yemek kasigi pudra sekeri
kabartma tozu
vanilya
3/4 ince kiyilmis ceviz + badem + findik
1/2 su bardagi sut


Yapilisi
  • Yumurta + esmer seker + bal +pudra sekeri, derince bir kapta cirpin.
  • Bu karisima, siviyag + sut + kestane unu + beyaz un + kabartma tozu + vanilya ekleyip yavas yavas homojen bir hamur yapin.
  • En son hamura badem + ceviz + findik karisimini ekledikten sonra kek hamurunu, 21 cm capinda yuvarlak bir tepsi veya cok buyuk olmayan herhangi bir kare tepsi ile yaklasik 25-30 dk, 180 derecelik onceden isitilmis firinda kontrollu bir sekilde pisirin.
  • Soguduktan sonra kekin uzerini pudra sekeri ile susleyerek sevdiklerinizle paylasabilirsiniz.
Afiyet Olsun

1 yorum:

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails