7 Kasım 2011 Pazartesi

Yesil Mercimekli Domates Soslu Taze Eriste "Sagne Fresche e lenticchie al Sugo"



Havalarin iyiden iyiye sogudugu bu gunlerde, eve dondugunuzde sicacik ve lezzetli bir aksam yemegi yemeyi dusluyorsaniz, bu tarif tam size gore...

Yesil Mercimekli Domates Soslu Taze Eriste
"Le Sagne Fresche e Lenticchie al Sugo)



Gectigimiz haftalarda Spinoza'nin kedilerinden en hamarat olani taze eriste yapmak icin kollari sivadi. 
Kedilerin anneannesinin direktifleri dogrultusunda hazirlanan eriste domates soslu yesil mercimek ile sofraya gelip servis edildiginde Spinoza ve kediler bu iclerini isitan lezzete bayildilar.

Taze eriste yapilisi

Iste tarif:

Yesil Mercimekli Domates Soslu Taze Eriste
"Le Sagne Fresche e Lenticchie al Sugo)
4 kisilik (per 4)

350 gr. eriste 
1 tatli kasigi iri tuz
Bol su

Mercimek icin:
1 su bardagi yesil mercimek
1 dis sarimsak
1 havuc
1-2 kereviz sapi
tuz

Domates sosu icin:
6-7 orta boy domates
1 havuc
1 orta boy sogan
2-3 kereviz sapi
4-5 yemek kasigi zeytinyagi
tuz

Yapilisi
  • En once bir bardak yesil mercimegi 1 saat kadar suda bekletin. Yumusayan mercimekleri, sarimsak, iri dogradiginiz bir havuc ve butun olarak yikadiginiz kereviz saplari ve yeteri kadar tuz ile beraber bol suda haslayin.
  • Sosu hazirlamak icin ince kiydiginiz soganlari, ayri bir tencerede kizdirdiginiz zeytinyaginda kavurun. Kavrulmakta olan soganlara yine ince kiyilmis havucu ve butun halinde yikadiginiz kereviz saplarini (sos pistikten sonra kolayca ayirmaniz icin) ilave edip birkac dakika daha kavurun.
  • Kavrulan sogan + havuc + kereviz saplarina rendelediginiz domatesleri (kabuk ve domates cekirdeklerini ayirin) ilave edip 10-15 dakika agir ateste sik sik karistirarak eriste icin domates sosunu pisirin. 
  • Hazirladiginiz taze eristeler icin ayri bir tencerede bol su ile kaynatin. Kaynayan suya 1 tatli kasigi iri tuzu ilave edip eristeleri kaynayan suya atin. Eristeler suyun uzerine ciktiktan yaklasik 1-2 dakika icinde cok kisa bir surede pisecekleri icin cok kaynatmamaya dikkat edin. Sudan eristeleri almadan once, kaynayan suya 1-2 bardak oda sicakliginda su dokerek kaynama islemini durdurun.
  • Eristeleri bir suzgu yardimiyla derin ve buyuk porselen veya cam bir salata kasesine alip domates sosunu ve dilediginiz kadar onceden hasladiginiz yesil mercimegi ilave ettikten sonra iyice tum malzemeleri hafifce karistirarak sicak olarak servis yapin.

Afiyet Olsun


6 yorum:

  1. Che deliziose fotografie e ricetta :) ciao

    YanıtlaSil
  2. grazie Stefania,
    i gatti di Spinoza amano le ricette italiane e turche. anche tu sei una di loro?

    YanıtlaSil
  3. Spinoza'nin Kedileri beni mutlu ediyor!
    Yemegi seviyorum... Turkçe dili seviyorum ve biraz ogrendim...
    Ailem Abruzzo'dan gelir, "sagne" iyi biliyorum!
    Grazie per questo blog appena scoperto, adesso me lo leggo tuuuutto, ciao, Cristina

    YanıtlaSil
  4. Ciao Cristina,
    Oncelikle tebrikler, Turkce'yi ogrendigin icin. "Sagne" (taze eriste)yi Spinoza'nin kedileri de cok seviyor ve onlar da kucuk mesajinla cok mutlu oldular :) Cok tesekkurler. Kedilerle paylasmak istedigin Abruzzese bir tarif olursa, tarif ve birkac fotografi onlara gonderebilirsin, blogta yer verebiliriz. Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. bende abruzzo l'aquilada 2008de öğrenciydim :)şu an mersindeyim..italyan mutfağından malzemeleri türkiyeye getirmek istiyorum..mesela mozzerella peynirini,pesto sosunu..acaba bunların mersine kadar olacak ihracatında bilginiz varmı ..bi alimentari shop açmak istiyorum arkadaşımla..ürünleri tedarik edebileceğimiz güvenilir birilerini arıyoruz italyadan..yardımcı olursanız seviniriz..dolayısıyla mersindeki kedilerde mutlu olur :)bizde spinozanın tariflerini müşterilere sunarız..

    ciao ragazzi

    mi piace cucina italiana..voglio aprire un negozio qui nella mia citta..tipo di alimentari..quindi cerchiamo le pesone serie che possono esportare i prodotti italani..se vi interessate in commerce fra turchia e italia,ecco il mio numero

    +90 554 8404871
    skype: onurcuk01
    caltana01@hotmail.com at anytime im online..collegato

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Onur,
    Abruzzo'yu biz de cok seviyoruz!Italyan urunlerinin Turkiye'ye ihracatini detayli olarak arastirmak gerek; denizyolu ile Mersin'e bu urunlerin transferi yapilabilir. Iki ulke arasindaki ithalat-ihracat kanunlarini iyi calismak gerek. Kuru urunler (ozel makarnalar, baklagiller vb) ve konserve urunler (pesto ve diger soslar vb) ihracat edilebilir ancak Mozzarella taze uretilen ve taze tuketilen bir peynir turu; taze tuketilmediginde gercek lezzetini anlamak mumkun degil. Misal Turkiye'de "mozzarella adi altinda" ticari, koruyucu maddelerin eklendigi "mozzarella" peyniriyle alakasi olmayan tuhaf peynir satislari yapiliyor. Sayet Italya'da bir donem yasadiysaniz, mozzarella peynirinin havasi alinmis paketlerde satilmadigini, ozel suyun icinde satisi yapilan ve cok kisa surede tuketilen bir peynir turu oldugunu biliyorsunuzdur. Bu sebeple "gercek mozzarella peyniri"nin Italya'dan Turkiye'ye ihracinin cok maliyetli olacagi kanaatindeyim. Ancak diger urunlerin ihracati konusu, iki ulke arasinda ithalat-ihracat yapan profesyonel sirketlerle gorusulebilir. Bu sirketlerin iki ulke arasindaki kanunlari net bildigi icin, size yardimci olacaklarini dusunuyorum. Projelerinizi gerceklestirmeniz dilegiyle...

    YanıtlaSil

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails