5 Haziran 2012 Salı

Safran ve Altin Spagetti "Lo Zafferano e Spaghetti d'Oro"


Hic altin spagetti tarifi duydunuz mu? Italya'nin Abruzzo bolgesinde L'Aquila sehrinde oyle bir yer var ki, iste bu tarif o vadide yetistirilen "Dunyanin birinci kalite odulu"nu almis safrani ile yapilan ozel bir makarna tarifi.
Safranli Kabakli Altin Spagetti "Spaghetti d'Oro"

Altin spagetti tarifi ve safranin hikayesi icin lutfen asagidaki "yazinin devami" yazisina tiklayiniz.


 Altin Spagetti (iki kisilik)
"Spaghetti d'Oro" (per due)

250 gr. spagetti
2 kabak
1 kucuk beyaz sogan
4-5 yemek kasigi sizma zeytinyagi
10 cg. has safran tozu
Toz aci kirmizi biber
1 yemek kasigi kaya tuzu
Tuz, karabiber

Yapilisi
  • Derince bir tencereye makarnayi haslamak icin bol su doldurup kaynatin.
  • Ince dogradiginiz soganlari bir tavada zeytinyagi ile kavurun. Kup kup dogradiginiz kabaklari ilave edip10 dakika kadar kisik ateste pisirin. Tuz, biraz karabiber, cokca toz aci kirmizi biber ekleyin.
  • Kaynayan bol makarna suyuna kayatuzunu ilave edip, spagettileri atin, ALDENTE olarak (makarna paketindeki sure kadar) haslayin.
  • Haslanan spagettilerinizi tavadaki soganli, kabakli karisima ekleyin. En son safran tozunu koyup, makarna suyu ile (makarnalarin yapismamasina ozen gostererek) iyice karistirip sicak olarak servis edin.
Onemli Not: Safranli tariflerinizde, safrani asla pisirme sirasinda yemeginize ilave etmeyiniz. 
Kokusunu ve tum etkisini kaybetmemesi icin, ocagin altini kapattiktan sonra ekleyiniz.

Afiyet Olsun
Buon Appetito

Safran tozu, safran lifi uretimi son derece meşakkatli bir iscilik  gerektirmektedir. Daha net anlayabilmek icin safran ile ilgili iste iki detay:
  1. 600 gram taze safran lifinden sadece 100 gram kuru safran lifi elde edilmektedir.
  2. 1 kilogram kuru safran tozu elde etmek icin yaklasik 200.000 safran cicegine ve 500 saatlik iscilige gerek duyulmaktadir.
 
Safran Isciligi, Safran Lifi ve Safran Cicegi

Peki safran kelimesinin kaynagi nedir?
Yunan mitolojisi, Tanrilarin barinaginda yasayan Krokus isimli yakisikli bir gencin aski ile safranin dogusunu sembolize eder. Birgun Krokus Smilace isimli tatli ve guzel bir ninfaya asik olur. Ancak Smilace Tanri Hermes'in favorilerindendir ve Hermes oc almak icin yakisikli genc Krokus'u guzel mi guzel mor cicekli safrana donusturur. Safranin bilimsel latince ismi de Krokus'tan gelir: Crocus Sativus Linneo.

 Ovidius'un Metamorfozlar isimli kitabindan alinti: Krokus ve Smilace ve Safran

Safran bitkisine dunya edebiyatinda da rastlamak mumkundur. Iyonyali sair Homeros, Romali sair Virgilius, Romali yazar ve senator Plinio'nun eserlerinde safran bitkisini tanidiklarina sahit oluruz. Ovidius'un Metamorfozlar eserinde de safrana rastlanilmaktadir. M.O. II. Yuzyil Misir papiruslerinde, Incil'de ve Homeros'un Ilyada'sinda safran bitkisinin adi gecmektedir.

Sokrates, uyumadan once yastiklarini, Troyali kadinlar ise tapinaklarinin yer dosemelerini safran ile kokulandirirmis. Sidonyalilar da evlilik hazirligi yapan yeni gelinlerin gelinliklerindeki tulleri ve rahiplerin kiyafetlerini safran ile renklendirir, onemli dini solenlerde tapinaklarini safran ile kokulandirirlarmis.

Safranin Italya'daki Hikayesi'ne gelince;
28/30 Ekim 1989 yilinda Uluslararasi Safran Toplantisi sirasinda Italya'nin Abruzzo bolgesinin L'Aquila sehrindeki Navelli Vadisi'nde yetistirilen safran'a “Primato del Mondo” (dunya birinciligi) layik gorulmustur. 
 Dunya birinciligi ile odullendirilen L'Aquila Safrani Sertifikasi, 1989

Navelli Vadisi'nde yetistirilen safranin tarihi kalitesi cok eskilere dayanir. 14. yuzyilda L'Aguila'ya pek cok safran tuccari ugrardi. Bunlardan biri de Norimberg'den gelen Jobst Findenken idi. Findenken L'Aquila'dan aldigi kaliteli safrani, diger safranlarla karistirip “L'Aquila'nin has safrani” diye satiyordu ve yaptigi bu ticari riyakarligi kesfedildiginde 27 Temmuz 1444 yilinda satmak icin tasidigi safran karisimlariyla beraber canli canli yakildi. Karisi ise Ren Nehri'nin diger kiyisina surgune gonderildi. 

 Norimberga'de 1600'lu yillara ait safran sergisi ve kalite kontrolu.

Bugun L'Aquila'nin safranini, 10 santigramlik minik uclu paketler halinde safran tozu olarak 6 €'ya alabilirsiniz. 
L'Aquila sehrinde uretilen dunyanin birinci kalite safran tozu

Her paket uzerinde (sag alttaki pul), paket icindeki safran tozunun hangi uretici tarafindan yetistirildigi, elde edildigine dair bir seri numarasi bulunmaktadir. Navelli Vadisi'ndeki safran kooperatifi, yetistirilen ve elde edilen her safran lifini ve tozunu kalite kontrolunden gecirdikten sonra, her ureticiye bir seri numarasi vererek paketleme islemini yapmaktadir. Bu ciddi ve zahmetli calismalarinin odulu, Navellililere dunyanin en kaliteli safran ureticisi olma unvanini getirmistir. 

Navelli'de her yil safran festivali yapilmaktadir. Bu yil da 20-21 Agustos'ta Navelli halki herkesi, bu birinci kalite safrani tatmak icin otuzaltincisini organize edecekleri "SAFRAN ve NOHUT FESTIVALI"ne davet etmektedir.
L'Aquila sehri Navelli kasabasinda duzenlenen 2011 yilina ait 
Nohut ve Safran Festivali Manifestosu

Sayet bu yaz 20-21 Agustos tarihlerinde yolunuz Italya'ya dusecek ise, Spinoza'nin kedileri ile birlikte bu ozel safrani tadabilir, Turkiye'deki sevdiklerinize bu ozel safran urunlerini hediye edebilirsiniz.
 Safran Likoru ZAFF99 "Dulcis in Fundo" (Last but not Least)

Sagliginiza!
Salute!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails