13 Ocak 2015 Salı

Romalı Brokoli ve Bize Faydaları / Broccolo Romano, Proprietà e Benefici



Şu soğuk kış günlerinde yemekten en çok zevk aldığımız sebzelerin başında Brokoli geliyor.
Nedense yazları kış sebze ve meyveleri, kışları da yazın yediklerimizi özlüyoruz.
Ama bu geçtiğimiz yaz, hakikaten evde çok yapmak isteyip de, kış mevsimini dört gözle beklediğimiz bir tarif vardı ki, sizlerle bu lezzetli tarifi daha önce paylaşmıştım: 


Tarifi buraya tıklayarak gorebilirsiniz. "Matematiksel brokoli" dediğim, diğer dillerde "fraktal* şekilli brokoli" (fractal shaped broccoli) olarak isimlendirilen, Italya'da ise "Romanesk Brokoli" (broccoli romaneschi ya da broccolo romano) denilen bir tür brokoliden söz etmek istiyorum. Lezzeti bildiğimiz brokoliye benziyor; tatlı. Rengi daha açık yeşil, parlak ve içinde muhteşem matematiksel bir düzen taşıyan harika tasarımlı bir sebze.

Yıldız / Piramit Brokoli
"Broccolo Romano / Broccolo Romanesco"

Doğal fraktal diyebileceğimiz bu brokoli, karnabahar ailesine ait bir üye ve ilk olarak 16.yüzyılda İtalya'da belgelenmiş. Ancak, Romanesk brokolinin antik çağlardan beri mevcut olduğunu söylemekte fayda var. Romalılar, brokoliyi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanmışlar ve ziyafet öncesi vücuttaki alkolü emmeye yardımcı olmak için çiğ olarak tüketmişler.

C vitamini, lif ve karoten ile zengin bu sebze, yüksek miktarda kalsiyum, mineral ve demir de içeriyor. Bu sebeple kanser önleyici, kemik erimesine karşı güçlü bir silah olarak tanımlanan brokoli, Türkiye Kanserle Savaş Vakfı Onkoloji ve Erken Tanı Merkezi Tıbbi Direktörü Doç. Dr. Metin Aran'a göre Prostatit, iyi huylu prostat büyümesi, gırtlak, yemek borusu ve prostat kanserini önleyici, hormon dengeleyici, idrar yolları enfeksiyonu ve mide ülserine karşı etkili bir antioksidan kaynağı.

Yıldız / Piramit Brokoli, doğal bir antioksidandir.
"Broccolo Romanesco è un antiossidante naturale."

Ayrıca brokolinin lifli yapısı, bağırsaklarda oluşan toksinlerin atılmasında ve alınmış olan ağır metallerin emilmesini ve sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamakta; o halde kabızlığı önleyici bir sebze olduğunu söyleyebiliriz.

Yorgunluk, anemi, diyabet ve grip, depresyon, sinirlilik, gibi hastalık ve rahatsızlıklarda günde 1-2 bardak; gastrit, mide ülseri gibi problemlerde ise günde 2-3 bardak brokoli suyu tavsiye ediliyor. Ses kısıklığı için brokolili ballı su ile gargara yapılması ve içilmesi öneriliyor.

Aldığınız brokoli, taze olduğunda buzdolabında birkaç gün muhafaza edilebilir; ancak haşladıktan sonra hemen tüketmenizde fayda var. Ayrıca brokoliyi, minik dilimler halinde çiğ olarak buzlukta da daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Sağlık dolu günler dileğiyle...


Önemli Not:

Yıldız / Piramit Brokoli ile hazırlanan, Italya'da özellikle Lazio bölgesinde meşhur olan  “BROKOLİLİ ANÇUEZLİ MAKARNA” tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails