26 Şubat 2017 Pazar

Bruksel Lahanali, Nohutlu, Zerdecalli Kepekli Makarna "Pasta Integrale con Cavolini di Bruxelles, Ceci e Curcuma"


Abruzzo'da pazar gunu ogle yemekleri hep bir solen havasinda, nonna'mizin (anneannemizin) evinde, hep bir masa etrafinda gecer. Genellikle nonna hep taze makarna hazirlar ve yaz sonu bahcemizdeki domateslerle hazirladigimiz sos ile o harika makarnalari susler. 

Ama bu pazar, Spinoza nonna'nin evine gitmedi ve Bruksel lahanali, nohutlu, zerdecalli harika bir kepekli makarna hazirladi kendine ve pisiciklerine.


Elbette Bruksel lahanasinin faydalari say say bitmez:

-  Fosfor ve demir iceren mineral tuzlar ile
-  Protein, lif ve vitaminlerle (vitamin K*, B grubu vitaminleri, A ve C vitaminleri) zengindir.
-  Anti-anemik (kansizliga karsi) ve detoks ozelligi tasir.
-  Icerigindeki zengin B1 vitamini ve folikasit ile beyin aktivitelerini ve konsantrasyonu arttirir.
-  Indol, tiosiyanat, zeaksantin**, sulforafan, izotiosiyanat gibi antioksidanlari icerdigi icin ozellikle prostat, kolon ve meme tumorlerini onlemede etkindir.

*   K vitamini, kemik sagligi icin son derece onemlidir!
** Zeaksantin, goz retinasini koruyan bir antioksidandir!
Iste bu guzel tarif:

 Bruksel Lahanali, Nohutlu, Zerdecalli Kepekli Makarna 
"Pasta Integrale con Cavolini Bruxelles, Ceci e Curcuma"
(iki kisilik / per 2)

250 gr Bruksel lahanasi
200 gr kepekli "penne" makarna
Yarim su bardagi haslanmis nohut
1 kucuk sogan
1 dis sarimsak
tuz, kirmizi aci biber, karabiber
4-5 yemek kasigi has zeytinyagi
1 tatli kasigi toz zerdecal
1 yemek kasigi kaya tuzu (makarna suyu icin)

Yapilisi

  • Bruksel lahanalarini butun sekilde yikayip, topraklarindan arindirip kaynamakta olan suya atip 8-9 dakika haslayin.
  • Genisce bir tavaya zeytinyagi + ince ince dogranmis sogan + ezilmis 1 dis sarimsagi azicik kavurun. Kirmizi aci biberi de (sayet aci seviyorsaniz) minik minik kesip kavrulmakta olan sogan-sarimsak karisimina ekleyin.
  • Bu arada buyukce ve derince ayri bir tencereye makarna icin bol su koyup kaynamak uzere ocaga yerlestirin.
  • Haslanmis Bruksel lahanalarini sudan cikarip 4 parcaya bolup tavaya sogan-sarimsak-kirmizi aci biberli yaga atin, bir guzel kavurun. Birazcik lahana suyundan ekleyin ki kuru kuru olmasin.
  • O arada nohutlari da ekleyin tavaya, tuz + karabiber ile senlendirin.

  • Kaynayan makarna suyuna kaya tuzunu atip, kepekli penne makarnalari koyup al dente sekilde paket uzerindeki sureye gore makarnalarinizi haslayin. Makarna suyuna yag koymayin.
  • Haslanmis makarnalarinizi tavaya alin, sallayin biraz ocak uzerinde, zerdecali de ekleyerek harmanlayin iyice.
  • Makarnaniz servise hazirdir. Sevdiginiz ile saglik ve keyifle yiyin.
AFIYET OLSUN
BUON APPETITO



Bruksel Lahanasinin Kalori ve Besin Degerleri
"Calorie e Valori Nutrizionali dei Cavolini di Bruxelles"

100 gr Bruksel Lahanasi cig olarak 37 kcal / 155 kj, haslanmis 59 kcal / 246 kj
Dahasi 100 gr Bruksel lahanasinda;
  • Su 77 g
  • Karbonhidrat 4,2 g, (6,60 g haslanmisinda)
  • Seker 3,3 g (5,3 g haslanmisinda)
  • Protein 4,2 g (6,70 g haslanmisinda)
  • Yag 0,5 g (0,8 g haslanmisinda)
  • Kolesterol 0 g
  • Toplam lif orani 5 g
  • Sodyum 4 mg
  • Potasyum 450 mg
  • Demir 1,1 mg
  • Kalsiyum 51 mg
  • Fosfor 50 mg
  • Vitamin B1 0,8 mg
  • Vitamin B2 0,14 mg
  • Vitamin B3 0,7 mg
  • Vitamin A 220 µg (300 µg haslanmisinda)
  • Vitamin C 81 mg (52 g haslanmisinda)
Tum bilimsel bilgiler asagidaki linkten alinmistir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails