14 Aralık 2010 Salı

bademli incir ezmeli kirilgan kek "torta sbriciolona con marmellata di fichi e mandorla"

Yeni yilin yaklastigi bu gunlerde, herkes yeni yil gecesi ne yapacagini simdiden dusunmeye basladi. Restoranlar, eglence mekanlari simdiden zengin menuleriyle musterilerini bekliyor.  

Spinoza'nin kedileri ise, sicacik evlerinde, sevdikleriyle birlikte yeni yili karsilamaya hazirlaniyor.

En lezzetli ve en saglikli nerde yenir? sorusuna verilecek hep tek bir cevap var aslinda; 

"evlerimizde"!!!!

Kendi hazirladigimiz, ozenli ve lezzetli tariflerimiz aslinda onlari ikram ettiklerimize ne kadar cok sevdigimizi anlatir. 

Mutfagimizdaki lezzetli malzemeleri biraraya getirip piserirken, elimizin hunerinden cok, "icimizdeki ASK" tariflerimize lezzet katar.

Yeni yilda hazirladiginiz menu icersinde bu tatliya da yer vermenizi oneriyorum. 
Soguk gunlerde yenilecek, enerji verici ve lezzetli bir turta.


Icinde misir unu oldugu icin, hamuru krokan. Keki pisirdiginiz ilk gun daha da kirilgan ama ertesi gun biraz daha yumusuyor ve en azindan elinizde dagilmiyor.

Orijinal tarifte kuru erikler kullanilmis. Erik kurulari Limoncello denilen limon likorunde yumusamalari icin biraz bekletiliyor ve eritilen bitter cikolata ile karistirilip kekin ic harci yapiliyor. 

Ben bu tarifi bademli incir ezmesi ile denedim ve cok lezzetli oldu ama bir dahaki sefere kuru erikli orijinal tarifi denemek istiyorum.

Sizlerle, fotograflarda gordugunuz "yeni yila ozel" 
bademli-incir ezmeli kirilgan kek tarifini paylasmak istiyorum.


BADEMLI INCIR EZMELI KIRILGAN KEK
"TORTA SBRICIOLONA CON MARMELLATA DI FICHI E MANDORLA"

125 gr. misir unu
125 gr. normal beyaz un
1 yumurta
70 gr. tereyag
 75 gr. esmer seker
80 gr. kavrulmus badem
1 paket kabartma tozu
1 limon kabugu rendesi
uzeri icin pudra sekeri
ara malzeme olarak erik receli  + fondente cikolata
(ben bademli incir ezmesi kullandim)

Yapilisi
  • Badem disinda tum malzemeleri kirik kirik hamur haline getirin.
  • Hamur icin oncelikle tereyagini buzdolabindan yeni cikarip (yumusamadan) soguk soguk, minik dilimler seklinde kestikten sonrayumurta ve diger malzemeleri ekleyerek, parmak uclarinizla kirik kirik hamur yapin.
  • ONEMLI NOT
    Hamur, homojen bir hamur olmamali; yani, butun malzemeleri avcunuzla yapistirmadan, parmak uclarinizi kullanarak karistirin.
  • Daha sonra kavurdugunuz ve irice dilimlediginiz bademleri hamura ekleyin. 
  • Kirilgan bir hamur olacak.
  • Hamuru ikiye ayirip, yarisini yuvarlak tepsinize (capi yaklasik 24 cm), yayin. Hamur cok kirilgan oldugu icin minik kirintilar halinde tepsiye koyduktan sonra elinizle bastirarak hamurun birbirine yapismasini saglayin.
  • Daha sonra, bademli incir ezmesini (siz erik marmelatinizi ekleyin. Erik marmelatina cok olmamak sartiyla 3-5 dilim iri dogradiginiz, FONDENTE cikolata taneleriyle karistirip kullanirsaniz, orijinal tarife yakin bir lezzet yakalamis olursunuz) tepsideki hamurun uzerine bir kasik yardimi ile iyice yedirin.
  • Ezmenin uzerine hamurun diger yarisini kirintilar halinde serpistirin ve marmelatin uzerini kirik hamurla kaplayin; elinizle bastirmayin.
  • 180 derecelik firinda 25-30 dakika kontrollu bir sekilde pisirin. 
  • Soguduktan sonra uzerine bol pudra sekeri serperek servis edebilirsiniz.
AFIYET OLSUN!
Bademli Incir Ezmeli Kirilgan Turta


2 yorum:

  1. wow, questo dolce è davvero speciale! :P

    YanıtlaSil
  2. telo consiglio, anzi telo faccio ;)

    YanıtlaSil

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails