23 Temmuz 2011 Cumartesi

Evde yogurt nasil yapilir? "come si fa lo yogurt a casa"

Spinoza ve kedileri mumkun oldugunca evin mutfaginda vakit gecirmeyi severler; 
cunku hem yemeyi, hem de en lezzetli yemekleri pisirmeyi, 
kekler, turtalar ve biskuviler yapmayi, 
dalindan bir-bir topladiklari meyvelerle receller, marmelatlar hazirlamayi cok severler.


Yogurt, taze meyveler ve tahillarla da kahvaltilarda tuketilebilir.
"Lo yogurt è buono con le frutte fresche e i cereali per la colazione."

 
Spinoza icin, en sevdigi kedileriyle ayni masada, keyifle sohbet etmek, minik-mirnav kedilerinin maceralarini dinlemek yasamin en mutlu anidir. O, hic birseyi kedileriyle gecirdigi huzur dolu anlara degismez.

Bu sicak yaz gunlerinde minik kediler, Spinoza'nin kendileri icin hazirladigi taze yogurta dilimlenmis taze meyveler ve tahillar ekleyerek kahvalti ediyorlar. 
Evdeki en son ve en lezzetli gelisme: Spinoza'nin kedileri icin her hafta kucuk kavanozlar icinde hazirladigi  
EV YAPIMI TAZE YOGURT!
Anne Yogurdu
"Lo yogurt di mamma"
Sayet siz de kahvaltilarinizda, yemek sonrasi taze ve hafif bir tatli istediginizde yogurt yemeyi tercih ediyorsaniz veya Turkler gibi ana ogunlerinizde taze yogurt, ayran, salatalik ve yogurt ile hazirlanmis muhtesem ferah lezzetli cacik seviyorsaniz kendi yogurdunuzu kendiniz evinizde cok kolay bir metot ile yapabilirsiniz.


USTELIK EVDE YOGURT YAPMAK ICIN "YOGURT MAKINESI"NE IHTIYACINIZ YOK.

"En onemli puf noktasi"
tencere, kavanoz, tahta kasik gibi yogurt yapimi icin mutfakta kullandiginiz tum malzemelerin son derece TEMIZ olmasi gerekmektedir.
Ev yapimi yogurdunuzu kucuk kavanozlarda muhafa edebilirsiniz.
"Potete conservare lo yogurt fatto in casa in barattolini piccoli."

Cunku, mayalik olarak ayirdiginiz yogurt icersinde yasayan yararli bakteriler, en kucuk bir kirlilikte hemen olmekte ve mayalanma gerceklesmemektedir.
EVDE YOGURT YAPIMI
"LO YOGURT FATTA A CASA"

1,5 lt sut
2,5 yemek kasigi maya icin yogurt (oda sicakliginda olmalidir)
4 adet yaklasik 320-450 gr.lik temiz kavanoz ve kapaklari
1 adet isiyi sabit tutan termik canta
1 adet eski-temiz yun kazak

Yapilisi
  • 1,5 litrelik sutu, tencereye bosaltin ve kaynadiktan sonra 10 dakika boyunca agir ateste kaynatmaya devam edin. Uzerinde olusan kaymagi almamaya ozen gosterin. Sayet kaynayan sutun kaymagi yukselip tencereden tasacak gibi oluyorsa tahta bir kasik ile alip atabilirsiniz.
  • 10 dakika boyunca kaynatmaya devam ettiginiz sutu ocaktan alip 30-45 dakika tencerede sogumaya birakin. Soguyan sut, yeniden kaymak yapacaktir; sure sonuna kadar kaymagiyla birlikte sogumasini bekleyin.
  • 30-45 dakika sonra temiz elinizin kucuk parmagi ile sutun soguyup sogumadigini kontrol edin. Bu is icin aslinda mutfakta kullanilan ozel bir derece kullanilir ve sutun yaklasik 40 derece olmasi gerekir. Sayet mutfaginizda dereceniz yoksa muhim degil; cunku elinizin kucuk parmagi da ayni isi gorur. Minik serce parmaginizi sute daldirdiginizda cok cok sicak degilse soguyan sut mayalanmaya hazirdir. Eger, sute daldirdiginiz serce parmaginiz yaniyorsa 5-10 dakika daha sutu sogumaya birakin. Genelde 30-45 dakika soguma icin yeterli bir vakittir. Sutu kontrol sirasinda serce parmaginiz yanacak diye endiselenmeyin.
  • Bir kasede ODA SICAKLIGINDAKI mayalik yogurdunuza tencereden bir miktar sut ilave ederek iyice ve yavas yavas homojen olacak bicimde karistirin. Boylece yogurt icindeki yararli bakteriler sut isisi ile harekete gececek ve mayalanma islemi gerceklesecektir. Yogurt icindeki yararli bakterilere zarar vermeden yavas yavas sut ve mayalik yogurdu karistirin.
  • Karisimi tenceredeki tum sute ekleyip, tahta kasik yardimi ile yavas yavas alttan uste iyice karistirmaya devam edin. Iyice karistigindan emin oldugunuzda kavanozlariniza yavas yavas sut ve yogurt karisimini doldurabilirsiniz. Kapaklarini kapatip termik cantanin icine dikkatlice yerlestirip canta icindeki bosluklari eski ama temiz bir yun kazakla doldurun. 
Sicakligi Sabit Tutan Termik Canta
  • Cantayi kapatip alti saat boyunca gozlerden ve ellerden uzak -mumkunse evinizin en sicak kosesine koyup yogurdunuzun mayalanmasi icin beklemeye birakin. Canta icindeki kavanozlarin hicbir sekilde sallanmamasina, kipirdanmamasina ozen gosterin.

 Sabah kahvaltilarinin vazgecilmezi: Ev Yapimi Yogurt
"l'ingrediente indispensabile della colazione: lo yogurt fatto in casa"
  • Alti saat boyunca hareketsiz ve sicak bir kosede mayalanmis olan yogurdunuzu, yavasca cok sallamadan cantadan cikarip, ilik da olsalar hemen buzdolabiniza koyun. Boylece hala fermente olan yogurdun mayalanma islemi karsilastigi soguk ortam ile sona erecektir.
  • 12-24 saat buzdolabinizda soguyan ve dinlenen yogurdunuzu afiyetle sevdiklerinizle paylasabilirsiniz.
Afiyet Olsun

3 yorum:

  1. Azerbaycan'a kucak dolusu sevgiler ucun cox sagolun....

    YanıtlaSil
  2. Spinoza'nin kedilerinden biri olmana cok sevindim sevgili Amin. Sayet ulkene, yasadigin sehre ozel bir tarifi Spinoza ve kedileriyle paylasmak istersen lutfen bizi haberdar et. Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Cox xosh idi Sizin bloqu oxumaq...Ugurlar!

    YanıtlaSil

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails