8 Kasım 2015 Pazar

Cikolata ve Kakaonun Hazin Hikayesi "La Verità Dolorosa di Cioccolato e Cacao"


Cikolata uretiminin perde arkasinda, genellikle hazin bir gercek yatar. Cok uluslu cikolata ureticileri, zenginliklerine zenginlik katmak icin kucuk yastaki iscileri yogun bir sekilde somurur. 2015 yilinda oldugumuza bakmayin, bugun bile cocuk isciler adeta kole gibi, cok kotu sartlarda calistirilmakta. Gectigimiz eylul ayinda aralarinda Nestlé ve Mars'in da oldugu bazi cikolata sirketlerine karsi bir dava goruldu. Bu dava, tum dunyadaki kakao meyvesi ihtiyacinin ucte ikisinin karsilandigi Bati Afrika'da, cocuk kole pazarini destekleyen dev cikolata sirketlerine karsiydi.



Bu davayi, Hagens Berman Sobol Shapiro hukuk sirketi bizim de bazilarini cok iyi tanidigimiz o cok uluslu cikolata sirketlerine karsi acti. Bu hukuk sirketinin tuketicilerin, iscilerin, muhbirlerin ve yatirimcilarin haklarini korumak uzere kuruldugunu hatirlatalim hemen.

Bu konuda Los Angeles'daki Tulane Universitesi'nin yapmis oldugu bir arastirmaya gore, Fildisi Sahili Cumhuriyeti'nde 4000'den fazla cocugun kakao uretiminde zorla calistirildigina dair ihbarlar oldugu ortaya cikti. Bazi cocuklar, yoksulluklarindan dolayi caresiz kalan ebeveynleri tarafindan kole tacirlerine satilmakta, bazi cocuklar ise bu kole tacirlerince ailelerinden calinmakta. Bu cocuklar, nihayetinde kakao uretimi yapan toprak sahipleri tarafindan, calistirilmak uzere satin alinmakta.



11-16 yaslarinda hatta zaman zaman 10 yasin altindaki bu cocuklar, hektarlarca kakao uretimi yapilan bu izole yerlerde yasamaya zorlanmakta, dayak ve sopa ile korkutulmakta, geceleri kacmamalari icin kilit altinda tutulmakta, gun icinde cok uzun saatler boyunca hasta olsalar dahi zorla calistirilmakta ve agir kakao cuvallarini sirtlarinda tasidiklari icin tedavisi mumkun olmayan ciddi fiziksel hasarlara mazur kalmaktalar.



US Uncut, tuketicilerin bu konudaki duyarliliklarini arttirmak ve bu sekilde cocuk iscileri kotu kosullar altinda calistiran kakao ve cikolata ureticilerine dair bir liste yayinladi. Boylece bu listeden haberdar bilincli tuketiciler,  bu sirket urunlerini satin almayarak cocuk isci somurusunu engelleyebilir.

Kotu kosullar altinda cocuk isci calistiran cikolata ve kakao sirketleri:

1) Hershey
2) Mars
3) Nestlé
4) ADM Cocoa
5) Guittard Chocolate Company
6) Godiva
7) Fowler’s Chocolate
8) Kraft

9) See’s Candies

Ne tuhaftir ki, 2001 yilinda Amerika Birlesik Devletleri FDA, cikolatalarin uzerine cocuk isci somurusu yapilmadigina dair "Slave Free" etiketinin konulmasina dair bir zorunluluk getirilmesi talebinde bulunmustu ve bu talebe cok uluslu sirketler karsi cikarak bu zorunlulugu 2020 yilina kadar ertelediler. Bu arada, 2009-2014 yillarinda kakao sektorunde calisan cocuk isci sayisinda ne yazik ki %51 artis gozlenmekte.

US Uncut, cocuk isci somurusunden kacinan cikolata sirketlerine dair de bir liste yayinladi:

1) Clif Bar
2) Green and Black’s
3) Koppers Chocolate
4) L.A. Burdick Chocolates
5) Denman Island Chocolate
6) Gardners Candie
7) Montezuma’s Chocolates
8) Newman’s Own Organics
9) Kailua Candy Company
10) Omanhene Cocoa Bean Company
11) Rapunzel Pure Organics
12) The Endangered Species Chocolate Company
13) Cloud Nine

Peki biz ne yapabiliriz?

Kakao uretiminde kabul edilemez sartlar altinda calistirilan cocuk iscilerin somurulmesine karsi, bu cikolata sirketlerine ait hic bir urunu satin almayarak tepkimizi gosterebiliriz. Calisanina hak ettigi ucreti odeyen, isci haklarina saygi duydugunu garanti eden adil ticaret (Fair Trade) sertifikali urunler satin alarak bu sirketleri destekleyebiliriz.


Bu yazinin hazirlanmasi sirasinda kullanilan web-siteleri:









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails