19 Aralık 2013 Perşembe

Yedi Tahilli Unla Yapilan Havuclu, Taze Zencefilli, Uzumlu, Hashasli Yeni Yil Keki "Dolce Natalizie con Farina ai 7 Cereali, Carote, Uva Sultanina, Zenzero Fresco e Papavero"


Italya'da noel alisverisleri tum hiziyla ve stresiyle coktan basladi.
Neyseki Spinoza'nin evinde her gun, festival havasinda geciyor.

Spinoza'nin kedileri, Italya'da noele, Turkiye'de ise yeni yila ozel panettone tadinda bir kek yapti.
Panettone lezzetini bilenleriniz ve sevenleriniz varsa eger evde kolaylikla yapabileceginiz bu tarifi denemenizi tavsiye ederim.

Yedi Tahilli Unla Yapilan Havuclu, Taze Zencefilli, Uzumlu, Hashasli Yeni Yil Keki 
"Dolce Natalizie con Farina ai 7 Cereali, Uva Sultanina, Carote, Zenzero Fresco e Papavero"

Noel icin Italyanlara ozel "panettone" keki marketlerde satilmaya basladi bile. Tipik klasik Panettone, Milano'ya ozgu, asagi yukari 30 cm yuksekliginde, tabani sekizgen, yumurta, bal, uzum,  tereyagi ve yas maya ile yapilan bir noel tatlisi. Bazen icine meyve sekerlemeleri de konuyor. Evde hazirlanmasi hakikaten zahmetli ancak yapilmasi imkansiz da degil. 

Klasik Panettone Italya'da noel doneminde tuketilen ancak evde yapilmasi zor bir geleneksel tatli.
"Panettone tipico è un dolce Natalizie tradizionale e si mangia nel periodo del Natale in Italia" 

Spinoza'nin kedileri icin panettone coktan monotonlasan bir lezzet. Durum boyle olunca, is basa dustu ve Spinoza mutfak onlugunu giyip dun, kedileri icin kendi damak tatlarina uygun, tereyagsiz bir "Spinoza Panettone"si hazirladi.

Iste Spinoza'nin kendine has panettone tarifi:

Yedi Tahilli Unla Yapilan Havuclu, Taze Zencefilli, Uzumlu Yeniyil Keki 
"Dolce Natalize con Farina ai 7 Cereali, Uva Sultanina, Zenzero Fresco"

2 yumurta
1/2 su bardagi zeytinyagi
2/3 su bardagi esmer seker
1/2 su bardagi sut

3 orta boy haslanmis havuc
1/2 su bardagi islatilmis uzum
1 elma

2 dolu dolu yemek kasigi misir nisastasi
1,5 paket kabartma tozu (baking powder)
1 paket vanilya
1 yemek kasigi tarcin
1 yemek kasigi rendelenmis taze zencefil

Yeteri kadar un (yedi tahilli hazir un kullandim. Iceriginde pirinc unu, misir unu, cavdar unu, susam, arpa unu, yulaf kepegi, beyaz un ve keten tohumu mevcut)

Uzeri icin
1 yemek kasigi hashas
1,5 yemek kasigi esmer seker

Spinoza Panettone'si
"Il panettone di Spinoza"

Yapilisi
  • Havuclarin kabuklarini temizleyip 10 dakika kadar suda haslayip, robottan gecirin.
  • Uzumleri ilik suda yumusatip, suzdukten ve bir pecete yardimiyla kuruttuktan sonra robottan gecirdiginiz havuca ekleyin. Tarcin + taze zencefil koyup iyice karistirin.
  • Yumurta + seker cirp. Zeytinyagi + sut ekleyin.
  • Yeteri kadar yedi tahilli un + havuclu karisim + baking powder + vanilya ekleyin. Cok sivik olmayan hafif katimsi bir hamur elde edin.
  • Firin kagidiyla kapladiginiz veya tereyagi ile yagladiginiz tepsinize (ben 23 cm capinda, kenar yuksekligi 4 cm olan kalp seklinde silikon bir tepsi kullandim.) hamuru koyun. Sivi olmadigi icin, bir kasik yardimiyla tepsiye yaydirip uzerine hashas ve esmer seker serpin. 
  • Onceden isitilmis 180 °C'lik firinda 25-30 dakika kontrollu bir sekilde pisirin. 


 Yedi Tahilli Unla Yapilan Havuclu, Taze Zencefilli, Uzumlu, Hashasli Yeni Yil Keki 
"Dolce Natalizie con Farina ai 7 Cereali, Uva Sultanina, Carote, Zenzero Fresco e Papavero"

Firindan cikan esmer kekinizi kaliptan cikarip firin izgarasi uzerinde sogumaya birakin. Iyice soguyan kekinizi sevdiklerinizle paylasabilirsiniz. 
Aklinizda bulunsun: bu tarif, gun gectikce daha da lezzetleniyor.

AFIYET OLSUN
BUON APPETITO


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails