20 Eylül 2012 Perşembe

Zeytinyagli Kereviz Yemegi "Ricetta Turca di Sedano Rapa"


Spinoza'nin kedileri Roma'da yasamaya basladiklarindan beri 
kereviz kokune ne Roma pazarlarinda, ne de marketlerinde rastladilar. 
Ancak bu sabah, kedilerden Egeli olani, 
odun atesinde pisen kara ekmek almak icin gittigi markette 
inanilmaz bir sey gordu; kereviz koku.

 
 Ege usulu zeytinyagli kereviz yemegi
Ricetta Turca di Sedano Rapa



Her nedense, burada kerevizin yaprak kisimlari marketlerde satilir, kokune rastlamak zordur. 
Italya'da sedano olarak bilinen kereviz yapraklari hemen hemen her yemegin sebze suyunda veya domates sosu hazirlamak icin kullanilir. Burada kerevizin koku, Turkiye'deki kadar unlu degildir.

Oysaki Spinoza'nin Egeli kedisi, kereviz yemegine bayilir. Maydanozgillerden olan ve antik Yunan'a kadar uzanan bir tarihe sahip olan kerevizin faydalari yazmakla bitmez. 
Phyllis Pary Bober'in Antik ve Ortacagda Yemek Kulturu, Sanat, Kultur ve Mutfak kitabindaki yetmis tarifin pek cogunda kerevize rastlamak mumkundur. 

 Ege usulu zeytinyagli kereviz yemegi
Ricetta Turca di Sedano Rapa


Spinoza, Egeli kedinin eve getirdigi kereviz kokunu yine Ege Usulu ile zeytinyagli olarak pisirdi. Aksam yemeginde Spinoza'nin evinde yine ziyafet var. Iste tarif:

Zeytinyagli Kereviz Yemegi 
"Ricetta Turca di Sedano Rapa"

1 buyuk kereviz koku
1 orta boy mor sogan
2 orta boy havuc
1 orta boy patates
5-6 yemek kasigi sizma zeytinyagi
1/2 limon 
3/4 su bardagi bezelye
1 su bardagi sicak su
tuz, karabiber
1/2 demet maydanoz

YAPILISI
  • Soganlari ince kiyip, tencerede isinan yagda, kisik ateste kavurun.
  • Dilimlediginiz kerevizleri limon ile ovarak kararmalarini engelleyin. Kucuk kupler halinde kerevizleri tencereye kavrulmakta olan soganlara ekleyin.
  • Kerevizlere limon suyunu da ekleyerek surekli karistirarak kavurun.
  • Daha sonra minik dogradiginiz havuclari ve patatesleri de ekleyip yaklasik 10 dakika kadar agir ateste kavurun.
  • 1 su bardagi sicak su + tuz + bezelye + karabiberi de ekledikten sonra agir ateste 10 dakika kadar pisirin.
  • Tuzunu ve kerevizlerin pisip pismedigini kontrol ettikten sonra sogumaya birakip, servis sirasinda uzerini ince kiyilmis maydanozla susleyip ister soguk, ister ilik olarak sevdiklerinizle paylasabilirsiniz.
AFIYET OLSUN
BUON APPETITO

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails