16 Nisan 2012 Pazartesi

Kuskonmaz Kremali Peynirli Cevizli Makarna "Fettuccine con Asparagi, Formaggio e Noce"


Italya'da ilkbahar gelince, Spinoza'nin kedileri en cok disari cikip, yesillikler icinde kosmayi sever. 
Soguk ve yagislarla gecen, zaman zaman kar yuzunden pencerelerini bile acamayan Spinoza simdi, kedileriyle birlikte ilik bahar havalarinin tadini cikariyor.

Ilkbahar deyince akla gelen en faydali ve lezzetli sebzelerden biri de KUSKONMAZ; Italya'da ASPARAGI olarak biliniyor. 
2000 yil once Misir'da ve Kucuk Asya'da tuketilen bu sebze ile tipik bir italyan makarna tarifini sizlerle paylasmak istiyorum; KUSKONMAZ SOSLU PEYNIRLI CEVIZLI MAKARNA.

 Kuskonmaz Kremali Peynirli Cevizli Makarna 
"Fettuccine con Asparagi, Formaggio e Noce"



Kuskonmazin faydalari sayila sayila bitmez aslinda. Iste bu sebzenin bitmek tukenmek bilmeyen faydalarindan birkac tanesi:
  1. Vucuttaki seker donusumunu ve cesitli protein madde uretimini saglayan bir tur aminoasit iceren bir sebzedir.
  2. Iceriginde kilcal damarlarin duvarlarini guclendiren rutin (rutosit)i bolca barindiran bir sebze.
  3. Folik asit zengini
  4. Bobrek ve cilt uzerinde oldukca yararli etkisi olan manganez ve A vitamini icerir.
  5. Zafiyete karsi B vitamini ve fosfor zengini
  6. Sodyum orani dusuk; magnezyum, potasyum, kalsiyum orani yuksek bir sebze.
Kuskonmaz ile ilgili besin degerleri 

Turkiye'de her ne kadar Italya'da oldugu gibi yaygin olmasa da kuskonmazi bulmaniz mumkun.
Ozellikle bu bahar aylarinda bol bol tuketilmesi tavsiye olunan son derece faydali bu sebze ile lezzetli bir Italyan makarna tarifi denemeye ne dersiniz?

KUSKONMAZ SOSLU PEYNIRLI CEVIZLI MAKARNA 
(iki kisilik)
"Fettuccine con Asparagi, Formaggio e Noce" (per due)
200 gr. kuskonmaz
200 gr fettucine turu makarna
2 dis sarimsak
4-5 yemek kasigi zeytinyagi
1/2 cay bardagi ince kiyilmis maydanoz
1 cay bardagi eriyen taze inek peyniri rendesi
1/2 cay bardagi ceviz kirintisi
1/2 yemek kasigi kaya tuzu
tuz, karabiber

YAPILISI
  • Kuskonmazlarin dibine dogru kalinlasan saplarini havuc soyar gibi bir bicakla hafif hafif kaziyarak inceltin.
  • Bol su ile yikadiktan sonra, kuskonmazlarin baslarini ayirip, saplarini ayri bir kapta bol suda (tuz ilave etmeyi unutmayin) 10 dakika kadar haslayin. Son 5 dakikasinda kuskonmazlarin ayirdiginiz bas kisimlarini da ayni suda haslayin.
  • Haslanan ve yumusayan kuskonmaz saplarini (bas kisimlarini yeniden ayirin), biraz kendi haslanan suyuyla robottan gecirip iyice krema haline getirin.
  • Derince bir tencereye makarna icin bol su koyup kaynamasini beklerken,
  • Ayri bir tavaya 4-5 yemek kasigi zeytinyagi + 2 dis sarimsagi butun olarak iyice soteledikten sonra, kuskonmaz kremasini ve kuskonmaz baslarini hafifce hep birlikte soteleyin.
  • Bu arada kaynayan makarna suyuna 1/2 yemek kasigi "kaya tuzu"nu ilave edip, makarnanizi paketin uzerindeki pisme suresi kadar AL DENTE olarak pisirin.
  • Pisen makarnayi, kuskonmaz kremasinin oldugu tavaya alip iyice karistirin.
  • Makarnanin yapis yapis olmamasi icin bu karisima makarna suyundan ilave edebilirsiniz.
  • Servis tabaklarina aldiginiz makarnanin uzerine peynir rendesi ve ceviz kirintilari ilave edip sevdiklerinizle paylasabilirsiniz.
AFIYET OLSUN
BUON APPETITO


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails