2 Ağustos 2013 Cuma

Ferragosto ve Roma'daki Koca Burunlar "Ferragosto ed i Nasoni di Roma"


Agustos ayi, Roma icin en sicak gunlerin gectigi, turistlerin akinina ugradigi, Romalilar'in sehri terkettigi aylardan biridir. Agustos ayi, Italyanlar icin onemlidir; aslinda 15 Agustos'ta kutlanan ferragosto'nun simgesidir bu ay!

Agustos ayinda belki de en cok yenen meyvedir karpuz

Ferragosto, aslinda M.O.18 yuzyilda imparatorluk yapan Augustus'un dinlenme gunu anlamina gelen Augustus Senlikleri'ni ifade etmektedir. Bu senliklerde politik amaclara hizmet eden kutlamalar disinda cifcilerin ayin ilk haftalarindaki ekim-bicim islerinden sonra bu senliklerle biraz olsun yorgunluklarini atmalari hedeflenmistir. Antik kutlamalar sirasinda imparator at yarislari duzenlenmekte; cifcilerle birlikte calisan, en agir isleri yapan okuz, esek, katir gibi buyuk bas hayvanlar ciceklerle suslenmekte, o gun bu hayvanlar izinli sayilmaktaydilar.

Roma Imparatorlugu'nun kurucusu ve ilk imparator ( M.O. 27- M.S. 14)

Bugun ise ferragosto zamani denize veya daga gidilmektedir. Aslinda, Imparator Augustus'un gelenegi, denizde dinlenmek veya dagda kamp ve piknik yapmak ile hala surdurulmektedir. 

Roma, ferragosto'da tamamen turistlere kalir. Roma'nin yerlisi bile o vakit bu sehirde durmak istemez.
Turistler icin ise, Roma ruya kenttir.
Aslinda kimseler bilmez ama hakikaten butun kapilar Roma'ya cikar!

Roma'nin tarihi yerlerini ziyaret etmek keyiflidir keyifli olmasina ama agustos ayindaki sicagina dayanmak da kolay degildir. Neyseki Roma ziyaretcileri icin hayati onem tasiyan Nasone'ler yani Koca Burunlar mevcuttur ve sicaga, susuzluga birebirdirler.

Roma'nin Koca Burunlu (Nasone) hayat kurtaran cesmeleri.

Mimari estetiginin yani sira Nasone denilen, kelime anlami olarak "koca burun" anlamina gelen bu cesmeler, halkin su ihtiyacini gidermesi icin kamu amaciyla 1874 yilinda meclis uyesi Rinazzi'nin girisimi sayesinde Roma sehrine ilk olarak yirmi adet insa edilmistir. Sonrasinda bu sayi oldukca artmistir.

100 yillik tasarim, Roma Cesmeleri / i Nasoni

Yuz yili askindir, tasariminin degistirilmedigi, esine az rastlanir orijinaliteye sahip bu Roma cesmeleri, hep akan icilebilir, serin sulariyla Roma sehrini ziyaret edenler icin hararetle kullanilmaktadir.

Roma Cesme (Nasone)leri gecmiste oldugu gibi icilebilir, serin suyu ile 
hala halk ve turistler icin cok onemlidir.


Cesmenin bir burun gibi kemerli bir demire sahip olmasindan dolayi Nasone (Koca Burun) ismini alan bu Roma Cesmeleri, aslinda 1920'li yokluk yillarinda, evlerinde suyu olmayan Roma halki icin buyuk onem tasimakta idi. Camasirlari burada yikarlar, geleneksel cesme basi sohbetlerini hep bu nasoneler etrafinda gerceklestirirlerdi.

Fotograf: Nico Jesse, 1950/1960, Roma varoslari

Roma'ya herkesin bir gun yolu duser ve o gun geldiginde Roma cesmesi Nasone ile bulusur. Ziyaret edilen, hic taninmayan bir sehre gidildiginde, hemen hemen her kose basinda icilebilir, serin su bulabilmek kadar keyifli ve ihtiyac duyulan baska bir sey yoktur belki de.

Roma'da bir nasone karsiniza, en gerekli anda cikar hep ve o an geldiginde taze suyunu icmek icin cesmenin agzina kadar egilmenize gerek yoktur. Bir proje harikasi olan bu cesmelerden kucuk ve basit bir detay ile rahatlikla su icmeniz de dusunulmustur. Nasone'nin akan suyunu elinizle kapatmayi denediginizde o koca burnun uzerindeki delikten size dogru inceden  bir su cikisi olur. Bu metot, nasone'den su icmenin en rahat yoludur.

Nasone (koca burun), Roma cesmesinden su icmenin en kolay yolu.

Bugun Italya'da yalnizca Roma sehrinde bulunan Nasone'ler, yaklasik tum sehirde iki yuz kadardir. Bu 200 Nasone'yi Roma ziyaretiniz boyunca zaman zaman bulmak isterseniz, Roma Nasone'leri Haritasi, suphesiz isinize cok yarayacaktir.

Spinoza'nin kedileri de keyifli ve uzun bir tatil icin Roma'dan ayriliyor. 
Herkese iyi tatiller!



2 yorum:

  1. Bir gün Roma'ya yolum düşerse, ki düşsün :)

    O çeşmeden su içmek. Listemde yer alacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Roma'ya herkesin bir gun yolu duser, sevgili Burcum! geldiginde bu koca burunlu cesmeler seni bekliyor olacak!!!!!

      Sil

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails