29 Nisan 2013 Pazartesi

Testaccio ve Bugday Unlu, Balli Kurabiyeler "Testaccio e Biscotti al Miele con Farina di Farro"


Neolitik Cag'dan gunumuze kadar kullanilagelen bir tahildir bugday. Spinoza, daha onceki notlarinda sizlerle "Bezelyeli Havuclu Bugday Salatasi" tarifini paylasmisti. O notlara goz atabilir, bugday ile ilgili detayli bilgiyi buraya tiklayarak edinebilirsiniz. 

Bugday

Son zamanlarda canim Turkiyem'de cikan GDO (Genetigi Degistirilmis Organizmalar) haberleri ile mutfagimizdan eksik olmayan pirincin genetik yapisiyla bile oynandigini ogrenince, yemek yeme aliskanliklarimizi farkli ve dogal tahillar, baklagiller deneyerek degistirmemizin saglik acisindan ne kadar onemli oldugunu hatirlamak yerinde olacaktir. 

Dedelerimizin sofrasindan eksik olmayan, ancak gunumuzde unutulmaya yuz tutmus baklagiller ve tahillari yeniden kesfetmemiz gerek. Italya'da basgosteren ekonomik kriz ve Turkiye'de oldugu gibi yemek sektorunde cikan skandal haberlerden sonra bu yonde bir yeme-icme kulturu gelismeye basladi.

Elbette biyolojik uretilen, sevimli paketler icindeki bu urunler (baklagil, tahil, biskuvi, bira v.b.) ozel marketlerin raflarinda yuksek fiyatlarla satilmakta. Roma'ya yolunuz duserse sayet, Eski Roma'nin Kalbi sloganiyla hayat bulan Testaccio bolgesine gitmenizi, oradaki muzeleri dolasmanizi, yorgunlugunuzu da 1890'li yillarda faaliyet gosteren Mezbaha bolgesinde -ki simdi icerisinde bir bar, restaurantlar, biyolojik urunlerin satildigi bir market, sergi salonlari bulunmakta- atmanizi tavsiye ederim. Haftasonlari denk gelirseniz, havalarin guzel oldugu zamanlarda acik havada verilen konserlerle de karsilasabilirsiniz.

Roma'daki Testaccio bolgesi, Eski Mezbaha simdi MACRO sanat muzesine donusturulmus.
Ex-Mattatoio a Testaccio


Roma'daki MACRO Sanat Muzesi, 1890'li yillarda Roma'nin sehir mezbahanesiydi.

Testaccio Bolgesi'ne gelmisken kirik testilerden olusmus Cocci Tepesi'nde kucuk bir gezinti yapmayi da sakin unutmayin. Cok eskiden Roma, onemli bir liman kenti idi. Tevere nehri ile gelen ticari gemiler testiler icinde sarap, zeytinyagi tasimaktaydi ve limanda veya seyahat sirasinda kazaya kurban gidip kirilan testiler Testaccio bolgesine atilip durdu. Simdi ise orada kirik testilerden olusmus kocaman, inanilmaz bir tepe var ve ismi Monte dei Cocci!

Kirik Testilerden olusmus Monte dei Cocci

Ve Testaccio'daki ex-mezbahaneyi terketmeden once oradaki biyolojik urunler satan markete mutlaka bir goz atin. Fiyatlari biraz yuksek olsa da oradan aldiginiz Bugday Unu ile yapabileceginiz balli kurabiyeleri sevdiklerinizle paylasmanizi oneririm. Spinoza'nin en favori kurabiyesi iste bu tarifte gizli:

Bugday Unlu, Balli Kurabiyeler
Biscotti al Miele con Farina di Farro

300 gr. bugday unu
2 yumurta
10-12 yemek kasigi (dolu dolu) bal 
(bu, sivi bal icin gecerli bir olcu. Sayet baliniz sertlesmisse yine dolu dolu ama 2-3 kasik eksik koyun.)
1 paket baking powder
1/2 su bardagi zeytinyagi

Bugday Unlu, Balli Kurabiyeler
Biscotti al Miele con Farina di Farro


MINIK NOT: Ayni tarifi ceviz kiriklari, uzum parcaciklari, tarcin, limon rendesi ve bademlerle de tatlandirabilirsiniz.

Yapilisi
  • Yumurta + bal mikserle iyice cirp.
  • Zeytinyagini ekle, cirpmaya devam et.
  • Bugday ununu eleyerek karisima ekle, mikserle devam et.
  • Yapiskan, cok sivik olmayan bir hamur elde et.
  • Tepsiye, firin kagidi uzerine, tatli kasigi yardimiyla ceviz buyuklugunde hamurlari mesafeli olarak paylastirip onceden isitilmis 180 °C'lik firinda en fazla 10 dakika pisir.
AFIYET OLSUN
BUON APPETITO




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails