12 Temmuz 2010 Pazartesi

Ratafià ile kedilerin minik agizlari kara kirazli kek yedi..."Le bocce piccole di gatti hanno mangiato una torta al Ratafià con amarena..."


Spinoza'nin Kedileri, Abruzzo'nun Iksiri; RATAFIA' icmeyi cok severler. Tadini, muhtesem visnelere borcludur. Bu lezzeti hazirladigim ACI BADEMLI CIKOLATA PARCACIKLI RATAFIA' VE KAMUT KEKI ile birlestirince, kediler sevincten etrafimda dort donduler. 




Ratafià, meyve ve alkol bazli bir likor. "Abruzzo bolgesi'nin iksiri" diyebiliriz. Ratafià ile ilgili bildigim iki efsane var: ilk efsaneye gore, Abruzzo'da bir antlasma ya da kontrakt yapildiktan sonra kutlama amacli icilen bir likor imis.Ikinci efsane ise der ki: "Ratafià likoru, savas sonrasi yapilan BARIS ANTLASMASI'ndan sonra icilirdi"...

Bu likor, visneden yapiliyor. Yapimi cok zahmetli. Visneler bir ay boyunca sicak guneste bekletiliyor. Daha sonra bir ay daha sarap ile fermante ediliyor. Iki ayin sonunda, yaklasik %20'lik alkol derecesiyle, lezzetli-hos sohbetli masalarda yerini aliyor. Biz de evimizde bitmek uzere olan RATAFIA'yi Abruzzo Bolgesi'ndeki GUARDIAGRELE'den alip getirdik.


ACI BADEMLI CIKOLATA PARCACIKLI KEK ile Ratafià harika bir ikili oldular. Bu ikiliye KAMUT unu da eklenince, ortaya muhtesem bir kek cikti. Antik Misir'dan gelen "TOPRAGIN RUHU" anlamina gelen protein bakimindan cok zengin olan Kamut, Misir Piramitleri'nde bulunmus, 3000 yillik bir tahil! Bugdaya alerjisi olanlarin dahi yiyebilecegi, Vitamin E bakimindan da  cok faydali. 

Bu kadar bilgi verdikten sonra, Spinoza'nin Kedilerini lezzetiyle heyecanlandiran kekin malzemelerini siraliyorum; yapimi cok kolay ve gercekten cok lezzetli bir tarif. 
Simdiden afiyet olsun!



ACI BADEMLI CIKOLATA PARCACIKLI RATAFIA' VE KAMUT KEKI
  •  125 gr. KAMUT unu
  • 100 gr. normal beyaz un
  • 2 yumurta
  • 160 gr. seker
  • 125 gr. yogurt
  • Yarim su bardagi sivi yag
  • 4 yemek kasigi (yaklasik 50 gr) aci badem kirintisi
  • 1 yemek kasigi Ratafià (siz raki kullanabilirsiniz)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr. iri kiyilmis bitter cikolata
Yapilisi: Tum malzemeler, mikser ile karistirildiktan sonra kek hamuru, bir kek kalibina dokulur ve 170 derecelik firinda 30 dakika pisirilir.

AFIYET OLSUN
BUON APPETITO


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails