Yarin tum katoliklerin kutladigi karnaval gunu. Ama karnaval heyecani bir hafta oncesinden baslamisti bile. Italya'da her kasaba karnaval icin ozel hazirliklar yapar.
Roma'ya yakin uzum baglariyla unlu Monte Porzio Catone'deki karnaval konvoyundan bir detay
26 Ocak'ta basladi ve muhtesem bir program ile hem Italyanlar hem de turistler icin seyre doyulmaz bir senlik oldu.
Karnavalin renkli kostumleri yaninda, lezzetli tatlilari da vardir. Bu karnaval tatlilari, karnaval donemine girilince patiserilerde ve evlerde yapilmaya baslanir. Iste bu tatlilar ve bazilarinin hikayeleri:
Chiacchiere
Kelime anlami "laflamak, gevezelik etmek" anlamina gelen chiacchiere, pudra sekeriyle dekore edilen kitir hamur tatlisidir. Cok kitir oldugu icin, isirdiginizda ve yerken kitir kitir sesler cikardigi icin muhtemelen bu isimle anilir. Ama bolgeden bolgeye de ismi degisir bu ozel karnaval tatlisinin:
Lombardiya'da Chiacchiere ve Lattughe
Toscana'da Cenci ve Donzelle
Emilia bolgesinde Frappe ve Sfrappole
Trentino'da Cròstoli
Veneto'da Galani ve Gale
Piemonte'de ise Bugie (yalanlar) isimlerini alir.
Klasik karnaval tatlisi: Chiacchiere
Malzemeler:
50 gr tereyagi
3 yumurta + 1 yumurta sarisi
1 paket vanilya
1 paket baking powder
70 gr seker
1 cimdik tuz
25 ml grappa (veya baska bir likor)
Yaklasik 1/2 kg un
Kizartmak icin:
bol siviyag
Karnaval doneminde en cok yenen ve hazirlanan tatli chiacchiere'dir.
Bu malzemelerle yapacaginiz hamuru 10-15 dakika dinlendirdikten sonra ince (yufkadan biraz daha kalin) sekilde acip, tirtikli hamur kesicinizle ince dikdortgenler seklinde kesip, kizgin yagda kizartin. Soguduktan sonra bol pudra sekeriyle susleyip sevdiklerinizle afiyetle yiyebilirsiniz.
Castagnole di Carnavale
Pudra sekeri ile suslenen yumusak hamur toplari. Genelde karnaval tatlilari kizartilarak yapilmaktadir. Kestane buyuklugunde yapildigi icin Castagnole denilmektedir. Ama yine Zeppoli, Tortelli Milanesi gibi zaman zaman bolgeye gore farkli isimlerle de anilir.
Bir diger tipik karnaval tatlisi: Castagnole
Malzemeler:
2 kucuk yumurta
1/2 limon kabugu rendesi
1 paket vanilya
1 paket baking powder
1 yemek kasigi Mistrà likoru (siz raki koyabilirsiniz)
200 gr. un
50 gr. seker
40 gr. tereyagi
1 cimdik tuz
Kizartmak icin:
bol siviyag
Castagnole, karnaval tatlilarindan olup Italya'nin bazi bolgelerinde
Zeppoli, Tortelli Milanesi isimlerini de alir.
Bu malzemelerle yogurdugunuz yumusak hamurdan kestane buyuklugunde parcalar kesip yuvarlaklastirdiktan sonra kizgin bol yagda kizartin. Soguduktan sonra uzerlerine bol pudra sekeri ekin.
Graffe (Kraphen)
Orijini Avusturya-Alman kokenli olan bu tatli, Almanya'nin kuzeyinde Berliner Pfannkuchen olarak bilinir. Mayali hamurla yapilan, kizartilan, icine marmelat konup uzerine bol pudra sekeri ekilen cok lezzetli, yumusak bir karnaval tatlisidir.
Lezzetli bir Graffe karnaval tatlisi yapmak icin hamurun uzun sure mayalanmasi gerekir.
Malzemeler:
3 yumurta
60 gr. seker
100 gr. tereyagi
1 yemek kasigi akasya bali
1 limon kabugu rendesi
1/2 kg. un
8 gr. tuz
25 gr. yas maya
120 ml. sut
300 gr. pure haline getirilmis patates (sulu olmamali)
Kizartmak icin:
bol siviyag
Sade Graffe'leri ortasi delik sekillendirip kizarttiktan sonra
uzerlerini toz sekerle susleyebilirsiniz.
Yapimi oldukca oyaliyici olan bu tatli icin gereken malzemelerle hazirladiginiz hamuru en az 2 saat mayalandirmaniz gerekiyor. Sonrasinda mandalina buyuklugunde ayirip, yassi toplar halinde bir tepsiye dizdiginiz hamuru yeniden 1 saat daha dinlendirmek sonrasinda da bol yagda kizartmak gerekiyor. Dilerseniz kizarttiktan hemen sonra buyuk bir siringa ile icine krema veya marmelat ekleyebilirsiniz. Sade yapmayi tercih ediyorsaniz, uzerine toz seker ekebilirsiniz.
Mutlu Karnavallar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.
Sevgiler!
Spinoza'nin kedileri