16 Eylül 2014 Salı

Yüzük ve Trüf Mantarlı Dörtgen Spagetti "Spaghetto Quadrato con Macrolepiota Procera e Tartufo"


Spinoza, evde butun kediler misil misil uyurken sabahin erken saatlerinde uyanir ve mantar avina cikar.  

Yüzük ve Trüf Mantarlı Dörtgen Spagetti 
"Spaghetto Quadrato con Macrolepiota Procera e Tartufo"

Iste dun sabah eli kolu latince Macrolepiota Procera, Abruzzo bolgesinde ise "Mazza di Tamburo" yani Davul Tokmagi olarak isimlendirilen mantarlarla cikageldi. 

Macrolepiota Procera Mantari

Turkiye'de ise her bolgede farkli adlandirilan bu mantarin bazi isimlerini* su sekilde siralamak mumkun:
  • Marmara bolgesinde dedebölük / dedebörük mantarı,
  • Burdur dolaylarinda koca kuş mantarı,
  • Sile bolgesi, döbölen / döbelen mantarı,
  • Beykozcu ormancilarin deyisine gore yüzük mantarı,
  • Bolu, Seben yoresinde Sanrak,
  • Balikesir- Savastepe koyu civarlarinda dedegülü mantarı, merkeze bagli koylerinin bazilarinda ise gavur mantarı.
(* Facebook'taki Ulusal Tohum Takas Merkezi grup uyelerine tesekkurlerimle)

Iste bu taze mantarlarla ve daha onceden yine ayni daglarda bulunmus trüf mantariyla yapilmis ozel bir makarna tarifi daha:

Yüzük ve Trüf Mantarlı Dörtgen Spagetti 
"Spaghetto Quadrato con Macrolepiota Procera e Tartufo"
(4 kisilik / per 4 )

400 gr dortgen spagetti
2-3 dis sarimsak
1 yemek tabagi dolusu kup kup dogranmis yüzük mantarı
1 kucuk yumru trüf mantari
Toz aci kirmizi biber
Zeytinyagi
Tuz
Maydanoz

Yapilisi
  • Yüzük mantarlarini pamuklu bir bez yardimiyla topragindan hafifce temizleyip iri kupler halinde bir yemek tabagina dograyiniz.
  • Genisce bir tavada zeytinyagi ve ezdiginiz 2-3 dis sarimsagi hafifce kavurduktan sonra mantarlari ilave ediniz.
  • Yeteri kadar tuz, damak zevkinize gore toz aci kirmizi biber, karabiber ilavesi yaparak pisirmeye devam ediniz.
  • Bu arada genisce bir tencereye spagetti icin bol su koyup kaynatmaya baslayiniz.
  • Kaynayan suya bir avuc ici kadar (2-3 tatli kasigi) kaya tuzu attiktan sonra spagettilerinizi kaynayan suda aldente olarak pisiriniz. (Aldente icin paket uzerinde yazili pisirme suresini dikkate alabilirsiniz)
  • Iyice pisirdiginiz yüzük mantarlarinizin uzerine ince kiyilmis maydanozu ekleyip ocagin altini kapatiniz.
  • Pisen spagettilerinizi mantarli sosunuzun bulundugu tavaya alip kisik ateste iyice harmanlayiniz. Kuru ise makarna suyundan ilave ediniz.
  • Tabaklara koydugunuz mantarli spagetti uzerine ince "mantar rendesi" ile  trüf mantarindan dilimler ekleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun
Buon Appetito




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails