Bugun Mendel'in Dogumgunu!
Mendel ve Mendel'in Google'a ilham veren bezelyeleri
Sanirim herkes okul yillarinda biyoloji dersinde sinav sorusu olarak cikan Mendel'in Bezelyeleri'ni hatirliyordur.
Biyoloji dersini cok severdim; sanirim hayvanli, cicekli, bocekli ve bezelyeli bir ders oldugu icin. Buyudukce daha da naturalistik oldugumu kesfettim ama bir biyolog olmaktan ziyade fotografci oldum. Gozlemleneni belgelemek...
Bu sicak yaz gunlerinde Mendel'in de dogumgunu serefine
Spinoza, mirnav kedilerine ozel
"Bezelyeli, Havuclu Bugday Salatasi" tarifini yaratti.
Bezelyeli Havuclu Bugday Salatasi "L'insalata di piselli, carote e farro"
Pirinc, Arpa, Misir gibi tahillar sinifina giren bugday ile yapilan lezzetli bu salatayi denemenizi,
hazirladiginiz et, kofte veya tavugun yanina garnitur olarak
veya tek olarak, yogurt ile yemenizi tavsiye ederim.
Nedense Turkler, tahil urunlerinden en cok "pirinc"i tuketir.
Oysa pirinc ile yapilan hemen hemen her tarifi bugday ile hazirlamak mumkun.
Bugday (Farro)
Bugday, Yeni Tas Devri de diyebilecegimiz Neolitik Cag'dan gunumuze kadar kullanilan bir besin maddesidir.
Bu kadar eski bir gecmise sahip bu tahil, bilimsel olarak 3 sinifa ayrilir:
- kucuk (Triticum boeticum) veya (Triticum monococcum),
- orta (Triticum dicoccoides) ve
- buyuk (Triticum spelta) taneli bugday olarak.
Turkiye'de kucuk taneli bugday uretilmekte ve tuketilmektedir. Italya'da ise orta taneli bugday daha yaygindir ve bugday corbasi, barbunyali bugday, bugday keki gibi pek cok tarif yapilmaktadir.
"100 grami sadece 340 kcal olan kalorisi dusuk, lif, B vitamini ve mineral tuzlar bakimindan zengin, protein de iceren, doygunluk hissi yaratmasi sayesinde sismanlamaya engel olan bugday, yaz donemlerinde zayiflamak isteyenler ve diyet yapanlar icin lezzetli ve cok saglikli bir tahildir."
Bizim "Bugday", Italyanlarin ise "Farro" dedigi bu tahila ait bilimsel siniflandirma asagidadir.
Bugday (Farro)'ya ait bilimsel siniflandirma tablosu.
Gelelim Spinoza'nin Kedileri icin Mendel'in bezelyeleri ile hazirladigi
"Bezelyeli Havuclu Bugday Salatasi"
tarifine...
"Mendel'in Bezelyeleri ve Bugday Salatasi"
"i Piselli di Mendel e l'insalata di Farro"
1 su bardagi bugday
1 su bardagi bezelye
2 havuc
1 orta boy taze sogan
1 kereviz sapi
3-4 yemek kasigi zeytinyagi
Tuz, Karabiber
Mendel'in Bezelyeleri ile hazirlanmis
bezelyeli, havuclu, taze soganli yaza ozel bugday salatasi
Yapilisi
- Bezelyeleri ve bugdayi ayri ayri tuzlu suda haslayin.
- Bir tencereye ince dogranmis taze sogani + ince kupler halinde kesilmis havucu + yine ince dogranmis kereviz sapini zeytinyaginda birkac dakika kavurun. Kavururken biraz tuz ilave edin.
- Bu karisima haslanmis bezelyeleri ekledikten sonra 1-2 dakika birlikte kavurup karisimi ocaktan alip, sogutun.
- Soguyan bezelyeli garniture haslanmis bugdayi ekleyip karabiber ile tatlandirip, sade veya hazirladiginiz et, tavuk veya kofte yaninda bugday salatasi olarak sevdiklerinizle paylasabilirsiniz.
Afiyet Olsun
Cox maraqli...
YanıtlaSilcok tesekkur ederim Amin. Azerbaycan'a kucak dolusu sevgiler
YanıtlaSil