26 Nisan 2016 Salı

Kopekler icin Dogadaki Olumcul Tehlike: Cam Kesebocegi "Un Pericolo Mortale nella Natura per i Cani"


Italya'da yasadigim ilk yillarda Roma'nin altini ustunu getirdikten sonra, ailecek dogasina asik oldugumuz Abruzzo bolgesinde yasamaya karar kildik. Boylece dogaya ne kadar da ait oldugumu, Turkiye'de yasadigim sehrin beni ne kadar da dogadan kopardigini farkettim. Simdi gozlemledigim kuslari tanimanin, otusunden o kuslari bilebilmenin, dogada uzun yuruyuslerimiz sirasinda yanindan gectigim cicek ve agaclari ogrenmis olmanin hazzi anlatilir gibi degil!

Italya'ya geldigim ilk yillarda Roma'nin altini ustune getirmistim. 
Roma, asla kedisiz olmaz.

Esimin babasinin vefati ile truf mantari bulan kopeginin sorumlulugu artik bizde. Babamizin yoklugu, bize emanet biraktigi, dort yasindaki kopegine asik olmama sebep oldu. Elbette, dogada buyuyen bir kopegin bakimi yalnizca mamasini verip, opup koklamakla, kisa yuruyuslere cikarmakla olmuyor. Biz de kopegimiz Patty ile zaten cok keyif aldigimiz uzun doga yuruyuslerini birlikte yapar olduk.

Abruzzo bolgesinde yasamaya karar verdigimizde dogaya ne kadar da ait oldugumu, Turkiye'de yasadigim sehrin beni ne kadar da dogadan kopardigini farkettim.

Dag yuruyuslerimiz sirasinda doganin aslinda pek cok guzelligi ve ayni zamanda tehlikeyi de icinde sakladigini kesfettim. Tehlikelerin boyutlari onunla karsilasan canliya gore degisiyor elbette. Misal, dogada karsilastigim, tren gibi birbirine yapisik yuruyen killi çam keseboceklerini ilk gordugumde onlara hayran olmustum. Sonrasinda okudugum bazi makalelerle bu tirtillarin ozellikle kopekler icin hic de masum olmadigini ogrendim.

Tren gibi sira sira, grup halinde yuruyen bu tirtillar, çam kesebocegi.
UST SIRA: Ilk resim, çam agaclarina yuva yapan kelebek hali. Ikinci resim mese agacina yuvalanan kelebek. Ucuncu resimde çam agaclarina obeklenen larva gruplari. Son resim, çam uzerindeki koçandan cikan genc tirtil.
ALT SIRA: Ilk resim kocan icinde buyumekte olan larvalar. Ikinci resim tren gibi sira sira ilerleyisleri. Son resim kocan etrafini saran çam kesebocekleri.


Cam Kesebocekleriyle ilgili biraz daha detayli bilgi
  • Bu tirtillarin olgun olanlari kelebek halidir. Kanat genisligi 3-4 cm, gri uzerine kahverengi cizgilidir. Disisi biraz daha erkek kelebek halinden daha buyuktur. 1 veya 2 gun yasarlar.
  • Bocek halinden olgunluga gecisi ile birlikte, topraktan disari cikarlar -ki donemi genellikle temmuz ayidir. Disi çam kesebocegi, etrafindaki çam agacina ve onun yuksek dallarina ilk tirmanandir. Sonrasinda erkegi tarafindan dollenir. Bu surecten sonra disi çam kesebocegi yumurtalarini depolayabilecegi uygun agaci aramak icin havalanir. 
Ilk resim, çam keseboceklerinin uzerlerindeki tahris edici killarin mikroskop altindaki gorunusu. Ikinci resim çam kesebocek grubu. Diger resimler bu pis zararlinin kopekler uzerindeki tehlikeli sonuclari. Kopekler uzerinde solunum yetersizliginden olumlere bile neden olmaktadir.



Cam Kesebocekleri kopekler icin nasil tehlikeli olabilir ki? Cok sevimli gorunuyorlar...

Okuduklarinizdan sonra çam keseboceklerinin hic de sevimli olmadiklarini anlamis olacaksiniz. Iste detaylar:

1. Her seyden once çam kesebocekleri sadece kopekler icin degil; en basta kizilçam, karaçam, sariçam gibi çam ailesinden olan agaclar ve atlar icin de son derece zararlidir.

2. Kopeginizi gezdirirken zaman zaman ot yedigi gozunuze carpmis olabilir. Ilkbahar ve yaz doneminde kopeginiz ot yerken, topragi konsantre sekilde koklarken çam keseboceginin vucudundaki tahris edici killarina temas edebilir. 

3. Semptomlari oldukca ciddi bir sekilde goze carpar ve kopeginiz icin son derece tehlikelidir:
  • Ilk semptom, birden ve yogun bir sekilde salya akitmaya baslamasi. Bu agzin enfeksiyon kapmis oldugunu, yemek borusunun ve midenin daha az tahrip olmustur.
  • Bahis konusu olan fenomen, kopeginizin yemek yemek istememesi veya onune koydugunuz mamasini normalden daha az tuketmesi ile de anlasilir. 
  • Dakikalarin gecmesiyle ozellikle dil uzerindeki enfeksiyonun cok hizli bir sekilde yayilip, ciddi patolojik tehlikeye donuserek kopeginizin nefes alamamasina bile neden olabilir.
  • Cam keseboceginin uzerindeki killar, kopeginizin diline temas etmisse hucre dokusunu yokedercesine tahrip edebilir, dilinin bir kisminin nekroz / kangren olmasina bunu takip eden boyutta da kaybetmesine neden olabilir.
  • Diger semptomlari ise sunlardir: kipir kipir halini kaybetmesi, atesinin yukselmesi, mamasini redetmesi, kusmaya baslamasi ve ishal olmasi. Kanli ishal yapma durumu da gozlenebilir. 
Kopegim çam kesebocegiyle temas etmis ise nasil tedavi edebilirim?

  • Oncelikle ilk mudahale, çam kesebocegiyle temas halinde olmus kopegi derhal tahris gucu yuksek bocekten uzaklastirmak ve agzini bol su ile yikamak gerekiyor. Bunun icin ignesi cikarilmis bir buyuk enjektor yardimiyla, cok kez su puskurtmek suretiyle agiz ici dikkatli bir sekilde yikanabilir.
  • Bu ilk mudahaleden hemen sonra, en cabuk sekilde kopeginizi, veterinere goturmeniz onerilmektedir.
Bu makalede asil amac, çam kesebocegi denilen, grup grup dolastiklari gorulen, killi tirtillarin kopegimiz ve bizim icin son derece tehlikeli olduguna dikkat cekmek amaclanmistir. Cam keseboceklerinin uremelerinin onlenmesine dair internet ortaminda pek cok yazi ve makaleye ulasmaniz mumkundur.

Saglik Dolu Gunlere Hep Birlikte!


Kaynaklar:
- https://it.wikipedia.org/wiki/Thaumetopoea_pityocampa
- http://www.clinicaveterinariagaia.com/un-pericolo-mortale-per-il-cane-la-processionaria/
https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87am_keseb%C3%B6ce%C4%9Fi
http://www.zr-giardinaggio.it/processionaria-del-pino








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails