20 Haziran 2015 Cumartesi

Keciboynuzu Unlu, Az Sekerli Kayisi Marmelati "La Marmellata di Albicocche con La Farina di Carrube e Poco Zucchero di Canna"


Yaza merhaba derken doganin bize sundugu renkli, sulu, lezzetli meyveleri hepimize birer hediye aslinda. Hele bir de, bu meyveleri, cicek olusumundan meyveye donusune kadar dalinda gozlemleyebilme sansiniz varsa, sanirim dunyanin en mutlu insani olmak elimizde.

Izmir'de, buyuk bir apartman dairesinde, ana caddelerden biri uzerinde buyumus biri olarak, simdi dogaya bu derece yakinlasabilmek benim icin buyuk mutluluk.

Zamani geldiginde, bu donemlerde oldugu gibi, Izmir'deki persembe pazarindan alip tasidigimiz kilolarca meyveyle receller, marmelatlar yapisimiz aklima dusuyor yine. Bu kez, annemin yoklugu ve anilariyla birlikte, esim eslik ediyor bana. Ama bu kez, persembe pazari yok, Italya'daki topragimizda yetisen bir suru meyve agacina gidiyoruz.

Keciboynuzu Unlu, Az Sekerli Kayisi Marmelati
"La Marmellata di Albicocche con La Farina di Carrube e Poco Zucchero di Canna"

Once kirazlar olgunlasti, dalindan toplarken agzima attigim o kirazlarin tadini unutamam. Sonra visne agacindan topladigimiz yaklasik on kilo visne ile bu yilin ilk marmelatini yaptik ve simdi kayisilar dusmeye basladi dallardan. 

Sayet bu donem, agaclarinizin pesini bir hafta bile biraksaniz, meyveleri cabucak olgunlastigi icin dallarindan dokuluverir ve tum kis yemeyi hayal ettiginiz o ev yapimi recel ve marmelatlari yapamadan kaliverirsiniz.
O yuzden agaclari gozlemlemek, bu donemlerde cok onemli. 1-2 gun icinde olgunlasan meyveleri zamaninda dallarindan toplamak ve cok is gibi gozukse de marmelat hazirlamak bana cok keyif veriyor.

Visne marmelatlarimizdan sonra ikinci marmelat gorevimiz kayisilarla idi. Uc agacin biri, nedense bu sene az kayisi verdi. Diger iki agactan hem marmelat icin, hem de taze taze yemek icin kilolarca kayisi topladik.

Ertesi sabah, hepsini yikayip, cekirdeklerinden ayirdim ve 200 gr kadar esmer sekerle yaklasik 6-8 saat beklettim. Cekirdekleri bir kapta, kurutmak uzere ayirdim. Her bir cekirdek B17 vitamini icin bulunmaz nimet.


Keciboynuzu Unlu, Az Sekerli Kayisi Marmelati
"La Marmellata di Albicocche con La Farina di Carruba e Poco Zucchero di Canna"

800 gr. esmer seker
2 yemek kasigi (silme) keciboynuzu unu
3 kg + 300 gr cekirdeklerinden ayiklanmis kayisi
1 buyuk limon suyu

Yapilisi
  • Kayisilari yikayip sularini iyice suzdukten sonra, cekirdeklerinden ayirip dilim dilim bir kaba veya tencereye aliniz. Recel veya marmelat yapacaginiz tencereniz aluminyum olmamalidir!
  • Ayiklanan dilimli kayisilarinizin uzerine 200 gr. kadar esmer sekeri serpip 6-8 saat bekletiniz -ki iyice suyunu salip kaynarken tencerenin alti tutmasin.
  • Celik veya sirli tencerenizde kayisilarinizi, yer yer karistirarak kaynamaya aliniz. Kaynamaya baslayan kayisilara geri kalan 600 gr. esmer sekeri ve keciboynuzu ununu (eleyerek) ilave ediniz.
  • Surekli karistirdiginiz kayisilar kaynamaya devam ederken, bir buyuk limonun suyunu da ekleyerek yaklasik 1 saat karistirarak kaynatiniz.
  • Marmelat yapmak icin, mutfak robotu ile kayisi dilimlerini iyice parcalayabilirsiniz. Recel yapacaksaniz, kucuk kucuk dilimlemenizi oneririm.
Marmelatin Kivamini Nasil Kontrol Ederiz?
  • Kivamini kontrol etmek icin, bir cay tabagina kaynamakta olan marmelatinizdan biraz koyup (1 tatli kasigi kadar) sogumaya birakiniz veya sonucu hemen gormek istiyorsaniz buzdolabinda 1-2 dakika kadar bekletiniz.
  • Cay tabagindaki soguyan marmelat orneginin, tabagi dikey konuma getirerek akiskanligini, yogunlugunu kontrol ediniz. Sayet yogunlugu, surulebilir kivama geldiyse, ocagin altini iyice kisip temiz ve kapaklari iyi kapanan (mumkunse yeni kapaklar kullaniniz) kavanozlariniza marmelati sicak sicak paylastiriniz.
  • Sicak marmelat dolu kavanozlarin kapagini iyice kapattiktan sonra ters cevirip sogumalarini bekleyiniz.
Marmelat Kavanozlari Nasil Konserve Haline Gelir?
  • Soguyan kavanozlarin kapagini kontrol ediniz, havasiz kalan kavanozlarin kapaklarina bastirdiginizda disa-ice dogru hareket etmezler. Ice cekilen kapak merkezi, kavanozun konservelendigi anlamina gelir -ki bu kavanoz icindeki marmelatinizi uzun sure saklayabileceginiz anlamina gelir.

Keciboynuzu Unlu, Az Sekerli Kayisi Marmelati
"La Marmellata di Albicocche con La Farina di Carrube e Poco Zucchero di Canna"


AFIYET OLSUN
BUON APPETITO





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cok tesekkur ederiz yorumun icin. Spinoza yorumunu onaylar onaylamaz yayinlanacak. Bol kedili, lezzet dolu saglikli gunler dileriz.

Sevgiler!

Spinoza'nin kedileri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails